Inrikes

Demonstrationer efter väktarvåld

INRIKES

Brott. I kväll kommer demonstrationer mot övervåld att hållas i både Malmö och Stockholm. Filmklippet där en ordningsvakt sätter sig på en nioårig pojke och trycker hans huvud mot ett stengolv har upprört många.

– Jag mådde så jävla illa när jag såg filmen och kände att vi inte bara kan titta på utan måste agera, säger initiativtagaren Alva Dahn.

Efter Sydsvenskans publicering av filmen har sociala medier svämmats över av åsikter och arga kommentarer. Nu ska två demonstrationer hållas, en i Malmö och en Stockholm.

– Jag såg på Twitter hur alla var upprörda och skrev om samma sak. När jag såg filmen själv mådde jag bara så illa, säger Alva Dahn, initiativtagare till demonstrationen i Stockholm.

Demonstatrationen som genomförs på Mynttorget i kväll sker i samarbete med Rädda barnen. Flera mer eller mindre kända personer är inbjudna för att tala.

– Just nu har 780 personer sagt att de ska komma, men vi hopps på fler. Vi fick idén i går kväll så vi har inte hunnit söka något tillstånd, men ska göra det under dagen, säger hon.

Hon har även, tillsammans med Bana Birsat Embaye, startat en namninsamling där de kräver en oberoende utredning av våld från polis och ordningsvakter. Just nu har de fått in 1566 underskrifter.

– Det är oerhört viktigt. Sådant här blåser oftast över så himla fort, så man måste ta tag i det medan lågan fortfarande brinner hos folk.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes