Inrikes

Sverige begär terror-förklaring

INRIKES

Stockholm. Sverige vill ha en förklaring till att två islamiska organisationer har terrorstämplats av Förenade arabemiraten.

Erik Wirkensjö vid UD:s presstjänst säger till TT att ambassaden i Abu Dhabi har begärt ett möte med arabemiratens utrikesdepartement om terrorlistningen.

Det är de i Sverige verksamma Islamiska förbundet och biståndsorganisationen Islamic Relief som hamnat på terrorlistan tillsammans med ett 80-tal andra organisationer. Listan omfattar extrema jihadistgrupper som Islamiska staten, Nusrafronten och Boko Haram, ökända för sina grymma metoder och skyldiga till tusentals människors död.

Islamic Relief skriver i ett mejl till TT att organisationen är förvånad över att ha identifierats som en terroristorganisation, och avvisar kategoriskt alla kopplingar till terrorism.

"Vi antar att vår inkludering på Förenade arabemiratens lista bara kan tillskrivas ett misstag", skriver en talesperson.

Även i Finland, Norge och Danmark har islamiska organisationer terrorstämplats på motsvarande sätt. I Finland är det ett islamiskt samfund, grundat av tatarer på 1920-talet, som förts upp på listan.

Arabemiraten har terrorstämplat Muslimska brödraskapet i Egypten och aktivt stött det militära maktövertagandet där i fjol. Landet anser att Islamiska förbundet i Sverige lyder under brödraskapet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes