Många fler får betala statlig skatt 2018

Politik. Vänsterpartiet och regeringen är överens om att tiotusentals fler ska betala statlig skatt nästa år. Det ska ge 2,7 miljarder extra till statskassan. Samtidigt minskas skatten för personer med sjuk- och aktivitetsersättning med en halv miljard.

Moderaterna och Liberalerna är mycket kritiska till att fler får betala statlig skatt.

– Fler får betala mer bara för att de kallas höginkomsttagare av Socialdemokraterna och Vänstern, säger Ulf Kristersson, ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna och talar om ännu ett steg tillbaka mot en riktigt dålig skattepolitik.

Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson anser att regeringens politik dåligt belönar dem som satsar på att utbilda sig.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson skriver, i en debattartikel i SvD om de kommande förslagen i vårpropositionen den 18 april, att fler ska vara med och bidra lite mer. Pengarna behövs i välfärden och för att minska klyftorna i samhället, hävdar de.

Personer med sjuk- och aktivitetsersättning, omkring 340 000 enligt regeringen, får genom en skattereduktion lägre skatt. Det rör sig om mellan 1 600 och 2 500 kronor per år. Det beräknas innebära en halv miljard i lägre skatteintäkter 2018.

Fler får betala statlig skatt på grund av att de så kallade skiktgränserna för när en person ska börja betala statlig inkomstskatt inte heller 2018 flyttas upp i takt med det allmänna löneläget. Det gör att fler än vad som annars hade varit fallet hamnar över den gräns när statlig skatt börjar tas ut.

Den som 2018 tjänar över 38 200 kronor i månaden, motsvarande en årsinkomst på 458 800, ska betala statlig skatt.

Antalet ökar

Enligt regeringen och V kommer cirka 80 000 fler personer än de cirka 1,3 miljoner löntagare som gör det i år att hamna över gränsen för statlig skatt. Per person är det mellan 20 kronor och 1 740 kronor per år mer i skatt.

Gränsen för de som ska betala så kallad värnskatt, ytterligare 5 procent, flyttas inte heller upp i takt med löneutvecklingen. Det innebär att de som tjänar över cirka 55 100 kronor i månaden (661 400/år) får betala även den skatten. Det handlar om 438 000, 27 000 fler än i år. Deras skatt ökar med 1 765 till 2 400 kronor per år.

Regeringen räknar med att få in 2,7 miljarder mer i skatt genom ändringarna av gränserna för statlig skatt.

Samtidigt återställs skatten för utlandsboende med jobb i Sverige från 20 till 25 procent. Det ska ge cirka 370 miljoner per år till staten.

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN