Rikspolischef Dan Eliasson om...

INRIKES

Polisen. ...det ökande antalet dödskjutningar:

– Vi har sett skjutningar där man varit väldigt hänsynslös, oförsiktig och ovarsam med människoliv och det är klart att det bekymrar väl oss alla. Men när vi väl får tag på personer som begår de här brotten, vilket vi faktiskt får, är det väldigt långa fängelsestraff.

...straffskärpningen vid vapenbrott:

– Det gör att vid grova vapenbrott kan vi ta personer direkt i häkte, och därifrån direkt i fängelse efter rättegång. Det är klart att det kommer ha en avskräckande effekt, det är jag övertygad om. I dag har vi situationer där vi har tagit grovt beväpnade kriminella för innehav av skarpladdade grova vapen, och efter förhör är de tillbaka ute på gatan efter fem-sex timmar.

...metoo-rörelsen och en eventuell ökning av anmälningar om sexualbrott:

– Låt oss se hur stor den här vågen blir i slutändan. Det är bra att anmälningar kommer in, men då får ju vi se till att balansera om våra styrkor i större utsträckning. Det är ett sådant jobb vi försöker att göra hela tiden.

...den kommande samtyckeslagen:

– Jag tror att den här samtyckeslagstiftningen ställer oss inför nya utmaningar och vi behöver utbilda vår personal.

...att lag och ordning får stor uppmärksamhet i den politiska debatten:

– I grund och botten är det positivt. Verktygslådan som vi jobbar med får fokus, och lagstiftningsarbetet också. Vi blir mer granskade, för det är klart att ger du någon mer resurser och verktyg så förväntar du dig mer resultat och det blir mer diskussion om vi gör bra saker eller inte.

...de starkaste minnena från polisåret 2017:

– Samtalet någonstans 14.56 den 7 april (om terrordådet på Drottninggatan i Stockholm) - jag ryser när jag pratar om det. Det går inte att komma ifrån, det tar jag med mig. Jag tar också med mig vreden och ursinnet jag känt vid attackerna mot polisen. Och så tar jag med mig en fantastisk sommardag när jag lyssnade på (statsminister) Stefan Löfven och (justitieminister) Morgan Johansson och de berättade hur mycket pengar polisen skulle få framöver. Det kändes som att det var slut på regn och storm och oväder i ansiktet, nu kom vi in i varmare väder och varmare förtecken.

TT