Vintagebluffen syns i sömmarna

Publicerad:

INRIKES

Mode. Vintagekläder är stort. På vintagemässor och i butiker trängs välfriserade 30-talsdamer med storblommiga hippietjejer och på nätet hittar gamla kläder nya hem. Men som alltid när det finns pengar att tjäna dyker det upp folk som vill luras.

Internationellt är bedragare i vintagekretsar inget ovanligt. Etiketter från exklusiva designers sys på billigare plagg som säljs för stora belopp. Riktigt dyra vintagekläder är sällsynt i Sverige, men det hindrar inte bedragare från att försöka göra en hacka på billigare plagg.

Margareta Backström Öberg har varit intresserad av gamla kläder så länge hon kan minnas. I dag har hon en vintageaffär utanför Enköping. Hon ser fusk och fiffel även i den svenska vintagevärlden, och att det ökar.

Till viss del handlar det om ren okunskap, det är inte så lätt att bedöma åldern på mormors klänningar. Många klädkedjor kopierar gamla mönster och för en oinvigd kan en blommig klänning med vippig kjol se ut som 1950-tal.

– Men sedan finns det de som är mer förslagna, som tar bort etiketterna i nyare plagg för att sälja dem som äldre, säger Margareta Backström Öberg.

Insidan avslöjar

Internationellt finns det en stor handel med gamla etiketter som sys fast i plagg där de inte hör hemma. Margareta Backström Öberg har sett exempel på det även här.

– Det är inte speciellt vanligt i Sverige, men jag tror att vi kommer att se mer av det på gamla bomullskläder som Marimekko och Katja of Sweden.

Men det finns saker man kan titta efter och ett tips är att vända plagget ut och in. Insidan avslöjar mer än man tror.

– Vad folk ofta missar är att ta bort tvättråden. Tvättsymboler infördes på 60-talet, och om det finns kan plagget inte vara äldre än mitten av 1960-talet.

Äldre plagg har också vävda etiketter i stället för tryckta, och om det är riktigt fint är etiketterna isydda för hand.

Att titta på detaljerna är ett annat tips. Massproducerade kläder är snabbt gjorda, förklarar Margareta Backström Öberg och visar de handsydda detaljerna på en klänning från 1940-talet. Symaskiner har funnits länge så raksömmarna kan vara maskinsydda, men allt annat är gjort för hand.

Flytande begrepp

Vintage är ett flytande begrepp. I takt med att intresset för äldre kläder växer har det för många blivit synonymt med begagnat, och kanske bidragit till att kläder säljs som vintage när de bara har några år på nacken. För Margareta Backström Öberg, och de flesta som varit länge i branschen, handlar det om kvalitet. Och den som köper kvalitet i dag kan räkna med att ha vintage i framtiden.

– En klänning från HM kan aldrig bli vintage, hur gammal den än är, precis som Beyaz inte kan bli ett årgångsvin, säger Margareta Backström Öberg.

TT

Publicerad: