Kräk- och diarrésmitta sköljer över Sverige

INRIKES

Hälsa. Ovanligt många svenskar insjuknar på grund av campylobacter - med kräkningar, akuta diaréer och magsmärtor som följd.

Kass hygien i svenska kök tros vara orsaken.

Infektionerna brukar öka under sensommarmånaderna - men i år har kurvan inte vänt nedåt, larmar Folkhälsomyndigheten. Under augusti-november rapporterades mer än dubbelt så många sjukdomsfall som vanligt, och utvecklingen håller i sig under december.

Ett normalt år anmäls cirka 100 sjukdomsfall i december. I år var antalet nära 300 i mitten av månaden.

Kyckling misstänkt bov

Ökningen av antalet sjuka sammanfaller med en rapporterad ökning av campylobacter i kycklingflockar i Sverige. Färsk kyckling misstänks därför vara boven.

– Den förklaring vi har i dagsläget är att vi äter mycket kyckling. Vi äter mycket färsk kyckling. Och campylobacter finns i viss omfattning i färsk kyckling, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

– Är man inte noggrann med hygienen så riskerar man att drabbas.

TT: Men äter vi 2016 plötsligt våldsamt mycket mer kyckling än tidigare?

– Vi har stadigt konsumerat mer och mer kyckling de senaste tio åren. Det är en faktor. Sedan är det fortfarande förhållandevis mycket campylobacter i kycklingen. Det brukar ju gå ned väldigt kraftigt på hösten, men det har inte riktigt gjort det.

Inte unikt

Varför det inte gjort det är oklart.

– Det är svårt att säga den exakta orsaken. Hade det bara varit en orsak så hade det varit lättare att åtgärda, säger Ingrid Hansson, veterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

– Detta är inte något som är unikt för Sverige, det har även skett i andra länder, fortsätter hon.

Vad göra? De flesta vet att kycklingen ska genomstekas, men köttet hanteras på fel sätt fram till tillagningen, tror Folkhälsomyndigheten. Den kommer till exempel i kontakt med livsmedel som inte tillagas.

– Man är inte tillräckligt noggrann med att hålla isär den råa kycklingen från redskap och arbetsytor, säger Britta Björkholm.

TT