Inrikes

EU-upprop mot regler vid utlandsjobb

INRIKES

Bryssel. Rödgröna EU-parlamentariker startade på onsdagen ett namnupprop i Bryssel. Det är en protest mot att EU-kommissionen hittills inte lyssnat på krav om att förändra det så kallade utstationeringsdirektivet, som reglerar vad som gäller när någon jobbar tillfälligt i ett annat EU-land.

De som skriver under uppropet förbinder sig att rösta nej till nya kommissionärer som inte vill förändra reglerna, inklusive EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso som gärna vill sitta fem år till.

Direktivet har blivit aktuellt igen efter vilda strejker i Storbritannien, där de strejkande krävde att brittiska jobb ska gå till brittiska arbetare. Tidigare har direktivet spelat en huvudroll i flera domar från EU:s domstol i Luxemburg, som orsakat osäkerhet på arbetsmarknaden. Inte minst när det gäller Byggnads blockad av ett lettiskt företag i Vaxholm.

Parlamentarikerna tar avstånd från främlingsfientliga inslag i debatten och betonar i stället att alla arbetare ska behandlas lika och inte spelas ut mot varandra i osund lönekonkurrens.

TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes