Inrikes

Gåvoavdrag får golv och tak

INRIKES

Stockholm. Det blir både ett golv och ett tak i det förslag om avdragsgilla gåvor till ideella organisationer och forskning som läggs fram i juni.

Utredaren Hases Per Sjöholm förbereder sig för kritik.

Att införa avdragsgilla gåvor var ett vallöfte från den borgerliga alliansen och Kristdemokraterna har drivit på för att det ska genomföras. Till slut fick Sjöholm, generaldirektör i regeringskansliet och med ett förflutet i finansdepartementet, i uppdrag att lägga fram ett förslag.

Men det kommer inte att infria de högt ställda förväntningar som finns, säger Sjöholm till TT.

– Det finns förhoppningar om att det ska rädda svensk forsknings framtid, att till exempel ett stort svenskt företag ska kunna ge 50 miljoner till Karolinska och dra av det. Men det funkar inte så, säger han.

Utredningen tittar på lite olika alternativ med avdrag på runt 10 000 kronor som tak.

Det blir också ett golv.

– Annars blir det absurt. Den som ringer och röstar i Melodifestivalen ger samtidigt en tia till välgörenhet. Att utfärda kontrolluppgifter, skriva kvitton och identifiera mottagare skulle kosta mycket mer, säger han.

Därför är utredningen inne på att sätta en gräns vid minst 4 000 kronor i gåva.

– Men det kommer att få en styrande effekt, säger Sjöholm och ger ett exempel:

– Tänk dig att du sitter i kyrkan och ska ge en hundring i kollekt. Du ändrar dig och sparar pengarna för att i stället ge en större summa till Röda Korset, eftersom det blir avdragsgillt.

Utredningen ska finna ett sätt att finansiera förslaget och Sjöholm uppmanar alla entusiastiska förespråkare att komma med lämpliga förslag på skattehöjningar.

Utan omsvep medger han att det är jättesvårt att hitta en fungerande modell som det inte kan fuskas med och som inte leder till en jättestor kontrollapparat.

– Men vi har i uppgift att fixa det och det ska vi göra, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes