Inrikes

Brottsling ska kunna nekas studier

INRIKES

Stockholm. Högskoleverket ska utreda om personer som begått grova brott ska kunna stoppas från att gå vissa utbildningar.

"Det handlar inte om särskilt många personer, men några fall på senare år har visat att universitet och högskolor möjligen behöver kunna stoppa en student som på grund av grov brottslighet inte kan fullfölja utbildningen", skriver högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg i en kommentar.

Ett uppmärksammat fall gäller en man som på 1990-talet dömdes till elva års fängelse för mord. Efter fängelset började han en läkarutbildning på Karolinska institutet, men stängdes av sedan det visat sig att han hade förfalskat ett betyg. Senare antogs han till läkarlinjen på Uppsala universitet, men i januari meddelande Socialstyrelsen att mannen inte får verka inom hälso- och sjukvården eller ens fullgöra sin praktik med anledning av den grova brottslighet som mordet utgör.

Nyligen stängdes en läkarstuderande i Lund av från undervisningen sedan han dömts för våldtäkt mot barn. Enligt Socialstyrelsen kommer han inte att kunna få någon anställning inom sjukvården.

Högskoleverket ska redovisa uppdraget senast den 30 juni.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes