Tekniska museet i brand

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En brand härjade på Tekniska museet i Stockholm under tisdagskvällen.

Vid ettiden natten till onsdag var eldsvådan under kontroll. De flesta föremål på museet ser ut att ha räddas.

Sedan räddningsinsatsen pågått i sex timmar med ett 60-tal brandmän på plats hade branden slutligen lugnat ner sig.

– Den är i nedåtgående, vi avslutar räddningstjänsten ganska snart och lämnar snart över till objektsägaren, alltså museet själv, säger Roger Steffen, stabschef på Storstockholms räddningscentral, till TT.

Att släckningen tog tid förklaras med att elden var svåråtkomlig.

Ingen skadad

Branden upptäcktes vid sjutiden på kvällen och inga personer skadades.

– Alla besökare var ute och personalen låste och gick bara minuten innan det började brinna, säger Björn Engström vid Stockholmspolisens ledningscentral.

Personal från museet hjälpte till och lyckades få ut de flesta värdefulla föremål.

– Man har räddat jättemånga saker och hittat tillfälliga lokaler för dem, så trots lång släckning har de flesta museiföremålen klarat sig. Skador på saker förutom byggnaden är främst om rökskador, säger Roger Steffen.

Ann Follin, museidirektör, åkte ut till museet på Djurgården på kvällen. Hon uppger att det under onsdagen ska göras en översyn för att kunna överblicka hur stora skador som branden har orsakat.

– Det har brunnit i en mellanbyggnad som är mellan huvudbyggnaden och det som heter maskinhallen. Som det ser ut just nu verkar det inte vara några föremål som har brunnit ner, säger hon till TT.

Håller stängt

Under onsdagen ska museet hålla stängt för allmänheten på grund av branden, uppger hon. Men hur länge museet håller stängt är ännu inte möjligt att svara på.

Orsaken till branden är fortfarande oklar. Roger Steffen på Storstockholms räddningscentral säger att det fanns det många eldfarliga kemikalier i byggnaden.

– Enligt personalen har de något som de kallar restaureringshallen och där inne finns mycket lösningsmedel och diverse kemikalier. Med andra ord är det svårt att veta om det självantänt eller inte. Det krävs en polisundersökning, säger han.

TT

Publicerad: