Sanering av giftiga marker försenas

Stockholm. Saneringspengarna till förgiftade industriområden räcker inte, varnar Naturvårdsverket.

– Om man inte gör något nu blir kostnaderna betydligt högre, säger verkets Carl Mikael Strauss.

Drygt 1 000 platser runtom i landet är så förgiftade att de hamnat i den högsta riskklassen. Det är områden där fabriker, garverier och annan industri tidigare legat.

Naturvårdsverket har som mål att omkring 250 av de här områdena ska vara sanerade till 2025. Men målet ser inte ut att nås, trots att rekordmånga insatser var i gång under förra året.

– Det är politikerna som avgör hur man ska prioritera resurserna. Vi har tidigare år haft ungefär 500 miljoner kronor, 2010-2012, men nu i år har vi 376 miljoner, säger Carl Mikael Strauss, sektionschef på Naturvårdsverket.

Regeringen har aviserat höjningar av anslagen för de kommande åren. Trots det räcker inte pengarna. Nästa år kommer projekt att tillfälligt stoppas på grund av pengabrist, varnar myndigheten. Att vänta med sanering kan förvärra situationen, om gifterna i markerna exempelvis når en grundvattentäkt.

– Om människor får i sig föroreningar, så leder det till hälsorisker. Då kan man också se att sjukdomarna blir en kostnad för samhället, säger Carl Mikael Strauss.

Miljöpartiet uppger att man lagt 280 miljoner kronor mer än Alliansen i sin skuggbudget för i år.

– Vi ser det som ett stort svek att det finns så lite resurser att sanera, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Per Bolund.

Socialdemokraternas Matilda Ernkarns medger att partiet i sin skuggbudget inte lagt mer pengar på sanering än regeringen.

– Men däremot har vi lyft fram ett förslag om att man borde kunna titta på om man inte kan ta en avgift för miljöfarlig verksamhet, pengar som läggs i en fond så att man åtminstone kan få mer fart på saneringen, säger hon.

TT har sökt miljöminister Lena Ek.

TT

Publisert: