Dömd för terrorplaner mot Vilks

Stockholm. Muhammad Hassan Khalid har dömts till fem års fängelse för att ha deltagit i planerna att mörda den svenske konstnären Lars Vilks.

20-åringen är den yngste som dömts för terrorbrott i USA.

Efter att ha tillbringat nästan tre år i förvar ställdes Muhammad Hassan Khalid i dag framför en domare i Philadelphia i USA för att få sitt straff.

Han greps i sitt föräldrahem utanför Baltimore i juli 2011. Han hade då umgåtts i extrema islamistiska kretsar på internet sedan 2009 då han bara var 15 år.

På nätet träffade Khalid bland andra Colleen LaRose, även känd som "Jihad Jane". Han kom även i kontakt med en terrorgruppering på Irland och dess ledare Ali Damache.

I oktober 2009 inleddes myndigheternas tillslag mot terrorgruppen. Då greps LaRose i USA. Ett halvår senare greps flera personer på Irland och så småningom greps även Khalid.

Enligt åklagaren hade terrorgruppen bland annat planer på att mörda Lars Vilks. Colleen LaRose och en kvinna som greps på Irland, Jamie Paulin Ramirez, dömdes tidigare i år till tio respektive åtta års fängelse.

Muhammad Hassan Khalid, som har rötter i Pakistan, fälls för att ha stöttat terrorister. Bland annat har han hjälpt pakistanska extremister att översätta propagandafilmer till engelska och även ha hjälpt LaRose smuggla ett stulet amerikanskt pass till en terrorist.

Muhammad Hassan Khalid har erkänt sig skyldig till terrorbrott. Tiden han suttit i förvar räknas av från strafftiden på fem år, skriver Reuters.

BAKGRUND:

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks där Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester och Vilks blev ett hatobjekt för islamister.

Drygt två år senare, i oktober 2009, greps amerikanskan Colleen LaRose i USA för planer på att mörda Vilks. LaRose, även känd som "Jihad Jane", har erkänt. Hon dömdes i januari i år till tio års fängelse.

I mars 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks. En av dem var amerikanska Jamie Paulin Ramirez, även känd som "Jihad Jamie". Hon utlämnades till USA och dömdes i januari i år till åtta års fängelse. Terrorcellens ledare Ali Damache, som är gift med Jamie Paulin Ramirez, sitter frihetsberövad i Irland och försöker undvika utlämning till USA.

I juli 2011 greps Muhammed Hassan Khalid som i dag är 20 år. Han är den yngsta som åtalats för terrorbrott i USA. Khalid, som har sina rötter i Pakistan, ska ha hjälpt pakistanska extremister att översätta propagandafilmer till engelska och även ha hjälpt LaRose smuggla ett stulet amerikanskt pass till en terrorist. (TT)

TT

Publisert: