Anna Hagwall ska rösta som hon vill

INRIKES

Politik. Sverigedemokraterna utesluter riksdagsledamoten Anna Hagwall från partiet eftersom hon anses ha underblåst antisemitism.

Hagwall säger att hon som politisk vilde säkert oftast röstar med partiets linje - men inte alltid.

– Jag håller inte med på alla punkter och då har jag nu friheten att rösta som jag vill och följa min egen övertygelse.

TT: Du tror inte det kan bli lite kärvt i bemötandet från före detta partikamrater?

– Jo, det tror jag det kan bli. Men jag är van vid värre saker. Jag är inte född prinsessa utan har löst mycket i mitt liv och gått vidare, svarar Hagwall.

SD:s partistyrelse tog uteslutningsbeslutet på måndagen. Beslutet var enhälligt.

– Hon har bidragit till att sprida antisemitiska konspirationsteorier, säger SD:s gruppledare i riksdagen Mattias Karlsson.

Skadat anseendet

I motiveringen till uteslutningen uppges att partiet under många år målmedvetet arbetat för att stävja antisemitiska strömningar.

TT: Anser partistyrelsen att Hagwall är antisemit?

– Det vet jag inte, men hon har skadat partiets anseende, säger Karlsson.

Hagwall skrev tidigare i höst en motion där hon var kritisk mot ägarkoncentrationen i medierna, underförstått Bonnierkoncernen. Riksdagsledamoten skrev att "ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media".

"Anna vill ha en lagstiftning där människor delas upp efter etnicitet. Det ställer vi inte upp på. Då får man söka sig till något annat parti", uppger partiledaren Jimmie Åkesson i en skriftlig kommentar.

Ångrar inget

Hagwall påstod också felaktigt att en och samma ägare äger 80 procent av alla medier.

TT: Är antisemitiska uttalanden allvarligare än andra rasistiska uttalanden?

– Nej, vi ser alltid allvarligt på rasistiska uttalanden i stort, säger Karlsson.

Partistyrelsen anser dessutom att Hagwall "tidigare, på liknande sätt" skadat partiets arbete med att öka förståelsen och förbättra omhändertagandet av våldsutsatta kvinnor. Sammantaget anses Hagwall inte stå bakom centrala delar av partiets ideologi.

Hagwall anser inte att motionen är antisemitisk eller riktad mot familjen Bonnier och ångrar inte det hon sagt eller gjort.

Statsvetare: Påverkar inte

Partiet vill att hon lämnar riksdagen men Hagwall säger att hon ska fortsätta jobba för dem som valt henne, och att hon också själv vill det.

– Många tycker att jag är bra och driver bra saker.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och medarbetare vid den borgerliga tankesmedjan Timbro, säger att uteslutningen var väntad.

– När det gäller antisemitism, vilket hennes riksdagsmotion var ett uttryck för, så är det så långt bortom det som SD har sagt i termer av nolltolerans att det inte fanns något alternativ att låta henne vara kvar.

Uteslutningen kommer inte påverka partiet, enligt honom.

– Hon som person har inte haft någon särskilt framträdande betydelse. Och det är alltid personskandaler kring SD.

TT