Lyckönskningar och hopp om fritt val

INRIKES

Stockholm. Ledarskribenter lyckönskar kronprinsessparet och Sveriges nyfödda arvprinsessa. Samtidigt är många av åsikten att hon ska vara fri att kunna välja sin egen väg i livet.

"Hon kan abdikera. Hon kan göra sig fri från en monarkistisk tradition som sedan länge överlevt sig själv", skriver Göran Greider i Dala-Demokraten med beteckningen socialdemokratisk.

Widar Andersson i socialdemokratiska Folkbladet i Norrköping ser arvsmonarkier som "ohyggligt konservativa institutioner". Han anser dock att kungahuset gör kontinuiteten lättfattlig och överskådlig.

Andersson skulle aldrig kunna förlika sig med en arvsmonarki med politisk makt.

"Ett statsskick som det svenska har jag däremot lätt att förlika mig med", skriver han.

Olof Jonmyren i centerpartistiska Södermanlands Nyheter hävdar däremot att det är otidsenligt med en statschef som ärver sin tron.

"Inte bara ur ett maktperspektiv utan också ur ett individperspektiv", skriver han.

Liberala Göteborgs-Posten lyfter fram att födseln säkert innebär en icke obetydlig sympatiinjektion för kungahuset.

"För den nyfödda prinsessan är det bara att önska att hon får en modernt anpassad uppfostran, öppen och med möjligheter till egna val. En uppfostran och en uppväxt i tiden", heter det i G-P:s ledare.

Moderata Barometern ser det som att kronprinsessan Victoria och prins Daniel moderniserat monarkin genom sin chosefria öppenhet i sina yrkesroller. "Om detta räcker för att försvara en anakronism i en ny tid återstår att se", heter det i ledarartikeln.

Socialdemokratiska Sydöstran sällar sig till gratulanterna. Men ledarskribenten anser också att "det är orimligt att människor ska födas in i en yrkesroll med bestämda ramar från vaggan till graven. Monarkin står i en olöslig konflikt med demokratin och modern människosyn", heter det.

Moderata Nya Wermlands-Tidningens ledare grattar också. Tilldragelsen beskrivs som lycklig för de närmaste "men också för Konungariket Sverige".

"Det rojalistiska hjärtat klappar förstås extra varmt vid sådana här tillfällen", heter det i NWT:s ledare som välkomnar en regerande drottning.

"Många av historiens största monarker har varit drottningar", skriver ledarskribenten.

TT