Alternativa jular på flera håll

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. I dag beger sig hundratals människor till Immanuelskyrkan i Stockholm för att slippa fira jul i ensamhet.

På många håll i landet hölls alternativa jular.

– Jag bävar lite, det är väldigt många som vill ha någonstans att gå, säger Magnus Helmner, projektledare.

I Immanuelskyrkan hade de ansvariga för köket anlänt för att börja göra i ordning potatis, köttbullar, lax och den övriga julmaten som skulle dukas fram under kvällen.

– Potatisen är viktig för många, de är inte alla som får potatis så ofta, säger Magnus Helmner, projektledare för Jul i gemenskap.

Förra året kom cirka 600 personer på julaftonen för att delta i firandet.

– Vi har rustat för att ta emot så många i kväll. Men jag bävar lite, det är väldigt många som vill ha någonstans att gå. Hittills har arrangemanget varit hjärterum så vi ska försöka att lösa det, säger han.

TT: Vilka kommer i kväll?

– Akut bostadslösa med missbruk och andra svåra problem, ensamma damer som annars skulle ha suttit ensamma hemma, en hel del i medelåldern som tycker att julen är jobbig.

Förutom 17 arrangörer kommer också många volontärer för julfirandet, som pågår även juldagen och annandagen.

– Det blir 40 volontärer per pass, och två pass per dag. Bland volontärerna är det en hel del yngre som kommer, och de blir fler och fler varje år. Det finns dem i den yngre generationen som är trötta på kommersen och vill göra något meningsfullt i livet, säger Helmner.

Förutom julmat, kaffe och musik bjuds gästerna också på ett interaktivt julspel med herdar och änglar.

Själv är Helmner glad att flera kyrkor har haft mod och startat exempelvis luncher för hemlösa under andra delar av året.

– Det är en stor glädje för mig som eldsjäl. Om det här jularrangemanget blir en inspiration för att det går att ta emot människor som ses som besvärliga så är det bra, säger han.

TT

Publicerad: