Inrikes

S ska framstå som mer kunnigt

INRIKES

Stockholm. Socialdemokraternas partistyrelse antog i dag en strategi för hur partiet nu ska vända opinionen och framstå som mer kunnigt, ärligt och framtidsinriktat.

Dessutom diskuterades Anders Johanssons kritik och partiledardebatter i tv.

Kommunalrådet i Sigtuna, Anders Johansson, som i veckan kritiserade partiledaren Håkan Juholt hårt, är nöjd efter fredagens partistyrelsemöte.

– Det blev en intensiv diskussion om många saker. Naturligtvis var jag litet i fokus för sms:et och diskussionen som följde det. Jag fick möjlighet att återupprepa min kritik direkt till partistyrelsen och Håkan Juholt, säger Johansson till TT.

– Många var förbannade över hur kritiken blev känd. Samtidigt tycker flera att det var bra att jag stod upp för kritiken. Håkan Juholt själv uppskattade att kritiken inte är anonym och det öppnade upp för en bra diskussion och det blev en frejdig debatt, säger han.

– Det är inte första gången jag är rättfram och tydlig i kritiken. Jag är särskilt nöjd med att vi tog en strategi för hur vi ska vända opinionen och framstå som mer ärliga och kunniga. Det är väl i linje med vad jag vill se och frukten av en diskussion vi hade på förra partistyrelsen, säger Anders Johansson.

Håkan Juholt stod fast vid att han var nöjd med sin insats i radiointervjun, men försäkrade att han och Johansson fortfarande är goda vänner.

– Jag skulle vara livrädd om jag ledde ett parti där alla hela tiden gick omkring och höll med mig, säger Juholt.

– Anders är väldigt tydlig och det är bra. Han är en alldeles förträfflig företrädare för partiet.

Partistyrelsen tog i dag också upp frågan om partiets deltagande i SVT:s partiledardebatter, som S senast bojkottade då de rödgröna skulle placeras på samma sida som Sverigedemokraterna i studion.

Enligt uppgift ska Juholt tidigare ha hävdat att det fanns en skriftlig överenskommelse mellan de rödgröna partiledarna om att inte ställa upp, något som Miljöpartiet och Vänsterpartiet har förnekat.

– Det är tydligt att man är överens mellan partiledarna om att man inte ska ställa upp under de här omständigheterna. Det är viktigt att det inte framstår som om alla de fyra oppositionspartierna har något gemensamt, sade LO:s Wanja Lundby-Wedin.

– Sedan är det viktigt att man tar sig vidare så att vi kan delta i debatterna.

På frågan om det verkligen är sant att det finns en skriftlig överenskommelse svarar Juholt:

– Jag har lyssnat in partiernas kritik och vi för samtal med svensk television.

– Vi kommer inom kort att få partiledardebatter i svensk television, där alternativen står mot varandra.

Men Juholt ville inte gå in på vad han menade med "svensk television" eller om det finns en skriftlig överenskommelse med MP och V.

Håkan Juholt är övertygad om att socialdemokratin kommer att gå stärkt ur den hårda kritiken inifrån och utifrån partiet. Kritiken mot honom för slarvighet och svajiga uttalanden kommer snart att vika undan för fokus på stark opposition mot regeringens politik, när det borgerliga experimentet faller ihop, sade S-ledaren Håkan Juholt på väg in till partistyrelsen.

– Det som kommer att vara bestående efter den senaste veckans debatt är stora vinstuttag i välfärdssektorn, sade Juholt.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes