Inrikes

Nya bakslag för regeringen

INRIKES

Stockholm. Att Socialdemokraterna saknar partiledare hindrar inte att regeringen fortsätter att åka på nederlag i riksdagen. Både utbildningsutskottet och miljö- och jordbruksutskottet går emot regeringens förslag.

En majoritet i riksdagens utbildningsutskott har kört över regeringen i frågan om vuxenutbildning. Regeringen ska nu återkomma med förslag på riktat stöd till vuxenutbildning.

– Det handlar om ett riktat statsbidrag för att garantera kvalitén och nivån på vuxenutbildningen, säger utskottets vice ordförande Mikael Damberg (S) till TT.

– Det här är en väldigt viktig fråga för oss socialdemokrater, eftersom det handlar om att ge människor möjlighet att ställa om, och men också bygga på sin kunskap. Vi har en väldigt hög arbetslöshet samtidigt som vi de senaste åren sett en kraftig neddragning på kommunala vuxenutbildningen, men nu också för budgeten det här året på över en miljard kronor på vuxenutbildning och yrkesvux, säger Mikael Damberg.

Kravet från utskottsmajoriteten på regeringen gäller för nästa budgetår.

Ansvarig minister för vuxenutbildningen är Nyamko Sabuni (FP). Hon förstår inte vad Mikael Damberg menar.

– Jag tror inte att han håller koll på begreppen. Vi anser att pengarna till vuxenutbildning ska vara öronmärkta och de är det. 6,8 miljarder kronor går till vuxenutbildningen, varav 5,6 är öronmärkta pengar, säger hon till TT. -2009 anslog vi en extra miljard på grund av krisen och alla varsel. Den satsningen är borttagen i den här budgeten, men vi har 1 miljard kronor mer till vuxenutbildningen än vad Socialdemokraterna hade i sin sista budget 2006, säger Sabuni.

Hon anser att oppositionen blandar ihop begreppen.

– Det blir helt fel, jag förstår inte hur vi ska kunna expediera det här tillkännagivandet, säger Nyamko Sabuni.

Samtidigt som nederlaget i utbildningsutskottet kommer säger en majoritet i riksdagens miljö- och jordbruksutskott nej till regeringens förslag att EU-kommissionen ska få ett nytt mandat för att börja förhandla om ett nytt fiskeavtal för EU med Marocko.

En dryg vecka före jul röstade EU-parlamentet helt överraskande nej till ett nytt fiskeavtal mellan EU och Marocko, eftersom avtalet också omfattade fiskevatten som tillhör det av Marocko ockuperade Västsahara.

Kritikerna, som tidigare också inkluderat den svenska regeringen, hävdar att avtalet strider mot folkrätten eftersom det låter Marocko dra nytta av ett ockuperat områdes tillgångar, dessutom utan att Västsahara får sin rättmätiga del av den ersättning EU betalar.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet anmälde avvikande mening i utskottet, vilket också Sverigedemokraterna, av delvis andra skäl, gjorde. Frågan går nu vidare till EU-nämnden för avgörande.

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson sade förra veckan, till TT, att Sverige och andra länder som varit emot tidigare avtal, nu har fått garantier inskrivna i förhandlingsmandatet för att intäkter kommer Västsahara till del.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes