Inrikes

Rökförbud även utomhus

INRIKES

Malmö. Rökförbudet i allmänna lokaler kan komma att utvidgas till en rad platser även utomhus, särskilt där barn riskerar att utsättas för passiv rökning.

Folkhälsoinstitutet ska lämna ett förslag till regeringen i december, skriver Sydsvenskan.

Institutet är i färd med att kartlägga de hälsorisker som ickerökare utsätts för på allmänna platser.

Enligt Matthew Richardson, avdelningschef vid Folkhälsoinstitutet, har Sverige numera ofta mer tillåtande regler än andra länder. I exempelvis Singapore, Spanien och de australiska delstaterna Queensland och South Australia gäller rökförbud på lekplatser. I Hongkong, Kalifornien och Australien och utmed stora delar av Medelhavskusten är det förbjudet att röka på badstränderna.

Nyligen kom ytterligare belägg för att rökförbud är bra för folkhälsan. I Belgien förbjöds cigarettrökning i tre steg och efter varje steg, mest efter de två sista, minskade antalet för tidiga födslar, visade en studie i British Medical Journal.

Förra året såg forskare vid Glasgowuniversitetet samma mönster i Skottland sedan landet förbjudit rökning på allmänna platser. Antalet för tidigt födda barn minskade med över tio procent och barn med låg födelsevikt med fem procent.

Och när Storbritannien 2007 införde förbud mot rökning i offentliga lokaler, minskade antalet barn som lades in på sjukhus på grund av astma. Ett år efter förbudet hade antalet minskat med 12,3 procent och sedan dess har den nedåtgående trenden fortsatt stadigt. Enligt forskarna vid Imperial College London råder inget tvivel om att rökförbudet ligger bakom.

Enligt regeringens direktiv ska Folkhälsoinstitutet (FHI) utreda och analysera eventuellt möjliga framtida rökfria miljöer på allmänna platser där det förekommer passiv rökning, särskilt där barn vistas. I uppdraget ingår också att belysa i vilka miljöer personer risker att utsättas för passiv rökning och vilka miljöer som bör vara rökfria.

– Vi tittar på andra länder och på den forskning som finns om rökfria miljöer. Vi tittar också på om det finns skäl att utökad rökförbudet på offentliga platser och på vilka offentliga platser personer är särskilt utsatta, säger presschef Silvia Ernhagen.

Hon tillbakavisar en uppgift om att FHI överväger att införa rökförbud i privata personbilar.

– Det är inget som kommer från oss, säger hon.

– Vi ska titta på den forskning som finns och sedan göra en vetenskaplig gradering. Utredningen kan lika gärna resultera i att vi inte föreslår ett utökat förbud.

Flera utländska studier visar att ett rökförbud på allmänna platser är bra för folkhälsan.

– Den forskning som finns pekar åt lite olika håll och det finns väldigt mycket att ta hänsyn till, säger Silvia Ernhagen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes