Antioxidanter kan förvärra cancer

Göteborg. I stället för att motverka lungcancern gjorde antioxidanterna den mångfalt värre. Nu uppmanar forskarna till försiktighet med kosttillskott.

Antioxidanter hyllas ofta som ämnen som gör oss friskare. Men nu visar en svensk studie att det kan vara precis tvärtom när det gäller antioxidanter i kosttillskott.

I en artikel som publiceras i tidskriften Science Translational Medicine i dag beskriver professorerna Martin Bergö och Per Lindahl vid Sahlgrenska akademin i Göteborg att ett extra tillskott av antioxidanter kan förvärra lungcancer avsevärt.

– Det är trefaldigt. Vi har testat på möss med en lungcancer som väldigt mycket liknar den som människor får. Ger vi dem antioxidanter får de tre gånger fler och större tumörer, säger Bergö till TT.

– Har de fått antioxidanter dör de mer än dubbelt så fort. Det är makalöst stor skillnad, men vi har kollat åt alla håll som går för att säkerställa detta.

Upptäckten kom av en slump, i ett kontrollförsök i en annan studie där det förväntade resultatet snarare var att tumörerna skulle bli mindre och färre, eller åtminstone vara oförändrade. Ytterligare försök bekräftade dock de första fynden och försök på mänskliga lungcancerceller har stärkt tesen.

Göteborgsforskarna poängterar att ytterligare forskning behövs, både när det gäller andra cancerformer och andra antioxidanter.

TT

Publisert: