Översvämningar i Västernorrland

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Polisen i Västernorrland förstärker sin bemanning i Kramfors och Sollefteå i kväll och i natt. Orsaken är det kraftiga regnandet som har lett till att flera vägar i området är stängda, bland annat väg 90. På vägen är sträckan mellan Hållsätter och Kärr norr om Kramfors stängd på grund av översvämning.

Trafikverket meddelar också att det är tågstopp på Ådalsbanan i Dynäs efter översvämning. Det finns förhoppningar om att banan kan öppnas igen under fredagsmorgonen.

Under tiden kör Norrtåg fram till Västeraspby respektive Kramfors och vänder där. Däremellan transporteras passagerna med buss.

Kramfors har drabbats hårt av de senaste dagarnas regnande. Vattennivån i Grössjön norr om Kramfors har stigit kraftigt den senaste tiden.

– Under natten mot torsdagen steg vattnet med 60 centimeter, fram till vårt första krisgruppsmöte vid lunch med ytterligare ett par decimeter och är nu uppe i kant med dammens krön, säger kommunchef Peter Carlstedt till allehanda.se.

Under dagen har arbetet pågått för fullt med att förstärka dammen med sandsäckar.

– Det ser kritiskt, men stabilt ut nu. Nivån har inte stigit mer den senaste perioden, säger Kennet Näsman, parkansvarig i Kramfors, till TT vid 18.30.

Prognoserna för Kramfors är att det ska regna mellan 35 och 40 millimeter fram till på fredag.

– Det späder på ett ansträngt läge, säger Peter Carlstedt, kommunchef i Kramfors, till TT.

Kommunen har problem kring tre mindre dammar. Allvarligaste är läget kring dammen vid Grössjö.

– Där är läget stabilt nu, men vattennivån ligger precis på dammgränsen så det får inte komma några stora mängder till, säger Carlstedt.

Om dammen skulle brista kan det innebära stora skador på riksväg 90, järnvägen och pappersbruket Mondi Dynäs.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kraftigt regn över Jämtland och Västernorrland. I Jämtland kan det komma upp till 50 millimeter regn fram till fredag middag. I Västernorrland väntas upp till 40 millimeter regn på sina håll.

På grund av det kraftiga regnandet kommer flödena stiga i vattendrag och det finns risk för översvämningar.

För tillfället ligger ett frontsystem över mellersta Norrland.

– Eftersom det ligger så pass stilla som det gör ger det rikligt med regn, säger Marcus Sjöstedt, meteorolog vid SMHI, till TT.

Det började regna kraftigt i måndags och på sina håll har det kommit stora regnmängder. Till exempel har Västmarkum i Västernorrlands län fått 130 millimeter regn från i måndags fram till torsdagsmorgonen.

Under fredagen rör regnvädret sig sakta norrut.

– Det kommer även att beröra norra Norrland och det väntas ganska mycket regn där under den senare delen av fredagen och lördagen. Det är verkligen en ettrig front som ligger kvar, säger Marcus Sjöstedt.

TT

Publicerad: