MP backar om höjd a-kassa

Stockholm. Fler anställda i skolan, högre lön till lärare och fler unga i arbete - så sammanfattar MP sin skuggbudget. För att få fram pengarna skjuter partiet på den utlovade höjningen av a-kassan.

– Vi lägger en fullt finansierad budget, säger talespersonen Per Bolund.

Därför väljer Miljöpartiet att skjuta på en del av höjningen av a-kassan ett år, så att den höjs med 100 kronor första året och 100 kronor året därefter.

Socialdemokraterna, som MP kan komma att regera med efter valet, skiljer sig från MP:s förslag på en rad punkter. S vill i sin budgetmotion från i höstas höja a-kassan för 3,4 miljarder 2015, medan MP nu nöjer sig med mindre än hälften.

TT: S vill satsa mer än dubbelt så mycket första året. Är det ett problem?

– Nej, det ser jag inte. Snarare ser vi gemensamt att det är ett problem att regeringen inte vill förstärka trygghetssystemen, säger Bolund.

Men finansminister Anders Borg (M) varnar för vad som kan hända om de rödgröna partierna ska försöka bilda regering efter valet.

– Det mest troliga är att det kommer att landa i ett mycket omfattande budgetkaos, säger Borg.

Enligt Borgs beräkningar motsvarar skillnaderna i partiernas förslag på utgiftssidan 32 miljarder kronor.

Ett område är arbetsmarknadspolitiken, där S, enligt Borgs beräkningar, vill satsa fem miljarder kronor mer än MP.

– Det är några av de förslag som Socialdemokraterna talar mest om och som jag tror också kommer att uppfattas som centrala vallöften från S, säger Borg.

– Det kommer inte vara så att S, om de vinner, kan låta bli att genomföra 90 dagars-garantin eller förändring av fas 3. Det skulle vara ett allvarligt löftessvek.

Socialdemokraternas ledare Stefan Löfven tonar ned skillnaderna mellan S och MP.

– MP vill också höja a-kassan, men de vill ha ett annat tempo på höjningen, men de ser ju all anledning att höja arbetslöshetsförsäkringen, och det gör vi också, säger han till TT.

– Men det absolut viktigaste är satsningen på jobben, skolan och kvalitet i välfärden. Där har vi mycket goda förutsättningar för där har vi samma ambitioner.

Också Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Magdalena Andersson tar fasta på det som förenar partierna.

– Skiljelinjen i svensk politik går mot de borgerliga som tycker att dålig a-kassa och ökade klyftor är en central del av jobbpolitiken medan vi liksom Miljöpartiet ser att en trygg a-kassa är viktigt för omställningen på arbetsmarknaden och därmed för tillväxten av jobben.

En stor skillnad är att MP vill höja energiskatterna, inklusive bensinskatten, betydligt mer än S.

– Där är det väl uppenbart för alla väljare att Miljöpartiet är det parti som föreslår stora förstärkningar av miljöbudgeten. Det separerar oss från alla andra partier i svensk politik, tyvärr, säger Per Bolund.

MP vill också ha 50 000 nya platser inom utbildning, praktik och nya jobb för unga. Fler anställda i skola och förskola samt höjda lärarlöner ska finansieras genom att den som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden får betala tre procentenheter mer i skatt.

Man föreslår samtidigt att 30 miljarder kronor investeras i ett stadsmiljöprogram, som innebär att staten medfinansierar investeringar i kollektivtrafik och cykel.

TT

Publisert: