SD större än Piratpartiet

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Varken Sverigedemokraterna (SD) eller Piratpartiet (PP) skulle komma in i riksdagen om det var val i dag enligt SCB:s stora väljarundersökning.

SD skulle få 3 procent av rösterna, en minskning med en halv procentenhet sedan senaste mätningen. PP skulle få ett stöd på mellan 2 och 2,5 procent, men det är ett för lågt resultat för att SCB ska redovisa någon exakt siffra i sin statistik.

Regeringspartierna får 45,3 procent i undersökningen, det är en ökning med 4,1 procentenheter jämfört med den senaste undersökningen i november.

Oppositionspartierna backar med 5,8 procentenheter och skulle ha fått 48,3 procent av rösterna om det hade varit val i maj.

Moderaterna ökar med 5,2 procentenheter jämfört med SCB:s förra mätning och får 29,9 procent i SCB:s väljarundersökning.

Socialdemokraterna däremot minskar rejält jämfört med senaste mätningen, minus 5,6 procentenheter, och får 36,6 procent. 1,6 procentenheter mer än i valet 2006, men det lägsta resultatet i SCB:s undersökningar under denna mandatperiod.

Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin känner tillförsikt, trots det stora tappet i SCB:s undersökning.

– Det finns mycket goda förutsättningar för en röd-grön majoritet. Jag har hela tiden sagt att valet kommer att bli väldigt jämnt. Vi har tappat från de oerhört höga nivåer som vi hade i november och det var ingen överraskning, så jag ser goda, goda förutsättningar, men oro över siffrorna i Stockholm, så vi har mycket att jobba med, sade hon till TT efter riksdagens partiledardebatt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tror att nästa års val blir mycket jämnt och ser att oppositionens tidigare övertag minskat.

– Det kopplar nog mycket till att regeringen på ett mycket bra sätt skött krisåtgärder och fört Sverige genom krisen och att det blir alltmer tydligt att vänstersidan, framför allt Socialdemokraterna, inte ger svar på frågor kring hur man ska åstadkomma de åtgärder man säger sig vilja se, sade han.

TT

Publicerad: