Inrikes

Inga utsträckta händer till Löfven

Stockholm. Allianspartierna sträcker inte ut någon hand för att hjälpa en rödgrön regering att överleva hösten.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson håller öppet för att sänka S-ledaren Stefan Löfvens första budget.

Positionerna förblev låsta efter partiledarnas samtal med riksdagens talman. Löfven väntas ändå få uppdraget att bilda regering och allt tyder på att det blir en minoritetsregering med S och MP. Löfven fortsätter dock att hoppas på stöd över blockgränsen.

– Jag är självfallet medveten om det svåra parlamentariska läget, vilket ju sätter oss alla i en position att se till att göra det yttersta, säger han.

Första hindret för Löfvens regering blir statsministeromröstning i oktober.

Alliansen är redo att släppa fram Löfven, om han kan visa att han kan få igenom sin budget i december. Hur det ska visas är oklart.

– Det är upp till Stefan Löfven, säger M:s gruppledare Anna Kinberg Batra.

Svåra frågor.

Enligt FP och KD kan det räcka med att Löfven skaffar sig stöd från V. Men lägger V och SD ned sina röster i statsministeromröstningen klarar sig Löfven i alla fall.

Dessförinnan måste han enas med MP om en regeringsförklaring. Det finns flera ideologiskt svåra frågor. MP vill stänga två kärnkraftreaktorer, satsa mindre på försvaret och kraftigt begränsa vapenexporten.

Eldprovet för regeringen blir att få igenom en budget i december. V har villkorat sitt stöd för en budgetproposition med en överenskommelse om att minska vinster i välfärden. Dessutom finns oenighet mellan de tre rödgröna på andra punkter, till exempel om den sänkta krogmomsen och rut-avdraget ska vara kvar.

SD avgör

Problemet för Löfven är att en budgetöverenskommelse med S, MP och V inte räcker. Allianspartierna står fast vid att lägga ett gemensamt motförslag. Därmed kan SD avgöra vilken budget som riksdagen ska anta.

– Vi kan känna oss tvingade att välja det som är minst skadligt för Sverige i stället för att lägga ned rösterna, säger Åkesson.

Praxis är att SD lägger ned sina röster när den egna budgetmotionen fallit. Jimmie Åkesson uppger att SD ska göra en "politisk värdering" av alternativen.

– Det kan i Stefan Löfvens budgetförslag finnas en sänkning av pensionärsskatten, förbättringar av a-kassan, som vi har gått till val på. Men det kan också i den borgerliga budgeten finnas annat som vi gått till val på, säger han.

Nyval

Men ett budgetnederlag för en rödgrön regering skulle leda till regeringskris och eventuellt på sikt nyval.

– Jag tror inte att det är någon som vill det i det här läget, säger Åkesson.

Däri ligger Löfvens möjlighet att överleva hösten.

Inom S hoppas man att möjligheten för blocköverskridande samarbete därefter ska öka genom att Alliansen faller samman. Men C och FP avvisar organiserat samarbete och varje gång de borgerliga partierna står bakom gemensamma förslag kommer SD att kunna ansluta sig och åsamka regeringen nederlag.

Åkesson vill till exempel inte ta bort den bortre gränsen i sjukförsäkringen, förändra rut-avdraget eller att alla gymnasielinjer måste ge högskolebehörighet.

TT