Inrikes

KD väljer halvöppen valprocess

INRIKES

Politik. Kristdemokraternas valberedning har bestämt att det blir en halvöppen process att ta fram Göran Hägglunds efterträdare. Distrikten kan nominera kandidater fram till den 25 februari. De nominerade presenteras sedan på ett möte med företrädare för alla distrikt. Mötet blir inte öppet för medierna.

– Vi tror att detta blir bättre för utfrågningens skull och vi får ta ett steg i taget. Vi tror att det här blir bäst, säger ordförande i valberedningen Chatrine Pålsson Ahlgren till TT.

TT: Ska man tolka det som att ni tror att kandidaterna kommer att säga saker som de inte skulle våga säga om medierna var där?

– Nej, det ska man inte göra, utan vi har sett det utifrån vad vi tror är det optimala.

2012 var det en öppen strid om partiledarposten när Mats Odell utmanade Göran Hägglund. En tydlig strid mellan den mer värdekonservativa falangen och den socialkonservativa kom i öppen dager. Det tror Pålsson Ahlgren inte kommer att upprepas.

– Nej, det tror jag inte. Vi kristdemokrater vill ha högt i tak och vi är tacksamma för att det finns många och dugliga kandidater, säger Pålsson Ahlgren.

Valberedningen kommer fyra veckor före rikstinget den 25 april att föreslå en kandidat till ny partiledare.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes