Inrikes

M distanserar sig från a-kasseförslag

INRIKES

Politik. Uppgifterna om att alliansen och de rödgröna skulle vara överens om att taket i a-kassan bör höjas i takt med andra kostnader har fått Moderaterna att distansera sig från utredningen och dess moderate ordförande.

– Lite frispel, säger ett av toppnamnen i den nya moderata partiledningen, till TT, när hen ombeds ge sin syn på utredningens arbete i frågan.

Ordförande i utredningen är den tidigare moderate riksdagsledamoten och förre ordföranden i socialförsäkringsutskottet, Gunnar Axén. Axén har tidigare sagt att han hoppades på en överenskommelse över blockgränserna i viktiga frågor i utredningen. Han vill inte kommentera utredningen, vars förslag ska presenteras den 2 mars.

M-toppen understryker att M inte har några planer på egna skarpa förslag, eller att stödja andras, som går ut på att återinföra någon form av årlig uppräkning av ersättningen i a-kassan.

Bara principer

Moderaternas nya förstanamn i socialförsäkringsutskottet är Johan Forssell. Han säger att partiet ser utredningen som principiell, inte en som lägger skarpa och finansierade förslag. En indexering är inte prioriterad för M.

Socialdemokraterna vill inte säga just något om utredningen, vars slutbetänkande ska lämnas till socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) den 2 mars. Enligt uppgift till TT har S inte något intresse av att bråka med M inför presentationen om en månad.

Ersättningen har inte räknats upp sedan 2002 och ersättningen per dag har urholkats år från år så att mycket få numera får 80 procent av lönen när de blir arbetslösa. Principen om att den ska ersätta inkomstbortfall har närmast övergivits när både S-regeringar och borgerliga sådana.

Enligt uppgifter i flera medier, däribland TV4 Nyheterna och Fokus, ska det finnas en majoritet i utredningen för att ha en årlig uppräkning. En ledamot TT talat med säger att hen uppfattade det som att man var överens mellan blocken om indexering, om än i lösa skrivningar. Utredningen, som hade sitt sista ordinarie möte i veckan, sägs präglas av försiktiga skrivningar just för att kunna enas över blockgränserna på viktiga områden.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes