Inrikes

Flera anmälningar mot våldsam vakt

INRIKES

– Hårresande.

Brott. Så kommenterar en rättsexpert polisens agerande efter att en ordningsvakt tryckt ner en nioårig pojke på marken och dunkat hans huvud i stengolvet.

Efter anmälningar från allmänheten kommer polisen nu att utreda händelsen.

– Ärendet tas upp av vår utredningsenhet och så tittar man på det igen för bedömning, säger Lars Förstell, informationschef vid Skånepolisen, till TT.

Polisen ansåg först att det inte fanns någon grund för ett allmänt åtal mot den ordningsvakt som tryckte ner den nioårige pojken på marken, höll för hans mun och dunkade hans huvud i stengolvet på Malmö central i fredags kväll.

– Det är den bedömning man har gjort att det inte fanns anledning att gå vidare med det här. Vad man byggde det på har jag inga uppgifter om, säger Förstell.

"Hårresande"

Händelsen fångades på film och har publicerats på internet. Flera polisanmälningar kom in från allmänheten under måndagskvällen, rapporterar Sydsvenskan. Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem borde det ha varit en självklarhet att genast inleda en undersökning.

– Det som upprör mig är att polisen går ut med sin information så att man blir jävig, man uttalar sig i skuldfrågan. Det var hårresande, så får inte polisen agera, säger han.

När det gäller filmer av spektakulära händelseförlopp måste man dock vara medveten om att de bara visar en kort sekvens, menar Sven-Erik Alhem. Men på videon syntes vittnen, som han anser att polisen genast borde ha pratat med.

– Det krävs en mycket låg misstankesgrad för att man ska vara skyldig att inleda en förundersökning. Nu försöker polisen komma undan genom att säga att det kom in så många anmälningar, men det är egentligen irrelevant.Â

Han är förvånad, eftersom han tycker att polisen blivit bättre på att kommentera sitt eget agerande.

Tagits ur tjänst

Lars Förstell vid Skånepolisen kan inte svara på om vittnen på plats hördes i fredags.

– Jag har inte uppgifter om vilka utredningsåtgärder och annat som vidtogs i fredags. Jag vet att vi fick ärendet genom att ordningsvakterna larmade och vi skickade en polispatrull till platsen, som tog över ärendet. De tog hand om pojken och tog med honom till polisstationen och så småningom körde honom till den institution som han hade rymt ifrån, säger han.

Vakten har tagits ur tjänst och vaktbolaget genomför en intern utredning. Om möjligt ska man också prata med vittnen på plats, enligt Svensk Bevakningstjänsts vd Anders Lönnebo.

– Jag tar fullständigt avstånd från att använda mer våld än vad som krävs, särskilt när det är barn inblandade, säger han och välkomnar polisens utredning.

– Som alla andra som sett videon tycker jag att det ser otrevligt ut. Men jag kan inte säga mer innan utredningen.Â

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes