Inrikes

DN: Tillslag mot terrorfinansiärer

INRIKES

Ekobrott. Ett stort tillslag har skett mot flera misstänkta ekobrottslingar som tros ha skickat pengar till Islamiska staten, IS, i Syrien.

Det ska vara Ekobrottsmyndigheten som genomfört tillslaget men myndigheten är förtegen, enligt dn.se.

– Det finns ingenting att säga om de uppgifterna i nuläget, vi får kanske återkomma längre fram, säger Katinka Wall, pressekreterare på Ekobrottsmyndigheten till tidningen.

Pengarna går till terror

Vad det kan handla om är personer med anknytning till de penningöverföringsföretag som har kontor i många svenska förorter, säger terrorismexperten Magnus Norell till TT.

– Det kan vara legitima företag som för över pengar från Sverige till Mellanöstern och väl där nere försvinner pengarna till terrorgrupper. Det är ett ganska vanligt sätt att sköta det hela på och det är väldigt svårt att övervaka.

De här företagen är ofta kunder hos de etablerade bankerna och de har i sin tur fått hårdare krav på sig att kontrollera vem som är slutkund, påpekar han.

– Ytterligare ett sätt är att någon tar med sig pengar i en väska och åker till Mellanöstern, men det är nog ganska ovanligt numera.

Miljoner från Sverige

Exakt hur mycket pengar som kan gå den här vägen till terrororganisationer är av förklarliga skäl svårt att veta, påpekar Magnus Norell.

– Det handlar om åtskilliga miljoner per år, bara från Sverige. Men av uppenbara skäl är folk ganska ovilliga att prata om det här.

IS har fått ekonomsikt stöd välvilligt inställda och ekonomiskt starka grupper i Mellanöstern, men de källorna kan ha minskat på senare tid.

– En del länder i Mellanöstern har stramat upp det här ganska ordentligt och IS ses nu som ett allt större hot. Europeiska och amerikanska banker och lagstiftare har också blivit tuffare. I samband med det har stödet från privatpersoner blivit allt viktigare.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes