Demonstranter tände eld på israelisk flagga

INRIKES

Mellanöstern. Demonstranter tågade genom Stockholms gator för att protestera mot USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad. Under demonstrationen, som polisen i övrigt betraktar som lugn, tände personer eld på den israeliska flaggan.

– Det var en incident med personer som anslöt i tåget och tog fram en flagga och började stampa på den. Arrangörerna löste det själva, säger Sven-Erik Olsson vid polisens ledningscentral till TT.

Enligt TT:s fotograf på plats var det personer långt bak i demonstrationståget som fick syn på en man på gatan som stod och viftade med den israeliska flaggan. De rusade då fram och tog flaggan ifrån honom och började stampa på den. När de väl kom fram till ambassaden tog en annan grupp ur tåget fram flaggan och tände eld på den.

En demonstration i Malmö urartade i går när de omkring 200 personer som samlats skrek ut hat och hot riktat mot judar. Efter händelsen i Malmö har polisen tänk om kring insatsen vid demonstrationen i Stockholm.

– Vi har tagit ut den bemanning vi anser att vi behövde. Det är klart att vi vid alla sådana aktiviteter görs en sådan bedömning, säger Olsson.

Tåget som arrangeras av Jerusalemkommittén startade vid Humlegården vid 12.30 och avslutades i Diplomatstaden klockan 15.

TT