Färggrann goja med anskrämligt läte

INRIKES

Natur. En helt ny papegoja har upptäckts i Mexiko. Enligt forskarna kännetecknas den nya pippin av sin blågröna fjäderdräkt samt sitt annorlunda läte.

Den nya fågeln som hittades i en avlägsen del av Yucatánhalvön är en amazonpapegoja, ett släkte med ett 30-tal olika arter som vanligtvis huserar i trädkronorna i Central- och Sydamerika. Fjäderdräkten är oftast i olika nyanser av grönt med en distinkt kontrasterande färg - som gult, blått eller rött - i pannan.

Den nya fågeln upptäcktes av ornitologen Miguel Gómez Garza redan 2014, men det är först nu som forskarna kan slå fast att det verkligen rör sig om en helt ny art.

Blått är flott

Enligt forskarna karakteriseras den nya fågeln av ett mycket speciellt läte som beskrivs som "högt, skarpt och monotont, om än kortvarigt" samtidigt som fjäderdräkten skiljer sig från andra amazonpapegojor genom att vingarnas täckfjädrar är blåa och att huvudet är grönt samtidigt som pannan är i en distinkt röd färg.

Genetiska analyser visar att den blåvingade amazonpapegojan, som den kommit att kallas, är en relativt ny företeelse, skriver forskarna i PeerJ där de presenterar sitt fynd.

Ungfågel

Analyserna visar nämligen att arten av allt att döma inte är äldre än 120 000 år, vilket nästan är en grisblink i sammanhang som dessa, och att fågeln troligen härrör från arten vitpannad amazonpapegoja.

Studier visar att den sällsynta fågeln, vars vetenskapliga namn har bestämts till Amazona gomezgarzai, efter dess upptäckare, lever i små grupper och att den är vegetarian med en fallenhet för frukt, blommor och diverse frön.

– Detta är bevis för att vi fortfarande lever i tider av ornitologiska upptäckter, säger Miguel Gómez Garza till National Geographic.

TT