Reinfeldt kritiseras för uttalande
Publicerad 2012-05-15
Stockholm. Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande till TT i går om "etniska svenskar mitt i livet" väckte starka reaktioner på sociala medier.
– Det är inte korrekt att beskriva Sverige som i ett läge med massarbetslöshet. Om man tittar på etniska svenskar mitt i livet så har vi mycket låg arbetslöshet, sade Reinfeldt.
På mikrobloggen Twitter uppstod genast två så kallade hashtaggar, som markerar ett speciellt ämne som diskuteras. #ReinfeldtTT och #Svenskarmittilivet. Flera ifrågasatte varför man skulle särskilja "etniska svenskar".
Den liberala debattören Isobel Hadley-Kamptz skrev: "Det är ju milt sagt bekymmersamt om Reinfeldt inte anser att problem är problem förrän de drabbar hans Täbygrannar, ja."
S-ledaren Stefan Löfven reagerar kraftigt på Reinfeldts uttalande. Han anser att det är ett försök av Reinfeldt att dribbla bort problemen med den höga arbetslösheten.
– Jag tycker att det är otäckt att en statsminister i Sverige pekar ut vissa grupper och särar ut dem i vi och dom, säger Löfven till TT.
– Man pekar ut vissa grupper och säger att det är de som är problemet, utan att ha en tillstymmelse till lösning. Man pekar ut och säger att detta är inget problem för det är de som är arbetslösa. Arbetslösheten är obehaglig för alla människor, säger Löfven.
– Jag tycker att det är ett oerhört slarvigt uttryck som inte är värdigt en statsminister, säger han.
Det förra MP-språkröret Maria Wetterstrand skriver: "Eller förresten, begreppet "etnisk svensk" är faktiskt väldigt knäppt i alla sammanhang jag kan komma på".
Framför allt var det vänsterdebattörer som reagerade och började raljera med Reinfeldts uttalande. Men även liberala ledarskribenter, som Marcus Bohlin, reagerade: "Räknar man bara etniska svenskar i medelåldern så har vi i Sverige inte ett enda ensamkommande flyktingbarn."
Flera borgerliga politiker försvarade däremot Reinfeldt och framhöll att statistiken just visar att arbetslösheten är högre för bland andra invandrare och ungdomar.
Ordförande i arbetsmarknadsutskottet Tomas Tobé (M) skrev: "Att utrikes födda har lägre sysselsättning är ett viktigt samhällsproblem att belysa. Det krävs mer för att nå full sysselsättning."
Centerpartiets riksdagsledamot Abir Al-Sahlani är besviken på Fredrik Reinfeldt.
– Jag tycker att det är jättetråkigt att en statsminister använder den här skiljelinjen. Genom att inte nämna de andra, så utmålar han dem som syndabockar, som något dåligt och att svenskar är så mycket duktigare, säger hon till TT.
TT har inte fått möjlighet att fråga Fredrik Reinfeldt om hans uttalande. I stället har hans presschef Roberta Alenius skickat en skriftlig kommentar.
"Våra meningsmotståndare hävdar att vi har massarbetslöshet i Sverige. Vi menar att Sverige har strukturella problem med en högre arbetslöshet bland unga och utrikesfödda", skriver Reinfeldt och fortsätter:
"Statistiken talar sitt tydliga språk". Bland inrikesfödda mellan 25 och 54 år är arbetslösheten 3,4 procent, skriver han och syftar på siffror för mars månad.
Motsvarande siffror för unga, väl medvetna om att det måttet innehåller en stor grupp heltidsstuderande, är 25,5 procent och för utrikesfödda mellan 25-54 år 14,8 procent.
Reinfeldt hänvisar till att regeringen genomfört viktiga reformer som bidragit till att sysselsättningen ökat i dessa grupper, men att ytterligare åtgärder måste till.
2006 var arbetslösheten bland inrikesfödda 25-54 år 3,3 procent sista kvartalet. Motsvarande siffra första kvartalet 2012 är 3,8 procent. För utrikesfödda var arbetslösheten under 2006 års sista kvartal 11,2 procent och 14,8 procent första kvartalet 2012. För båda grupperna sammantaget var arbetslösheten 4,5 procent 2006 och 5,8 2012.
Siffrorna visar alltså att den problembild som Fredrik Reinfeldt lyfter fram i stort sett var densamma 2006, då allianspartierna beskrev situationen som massarbetslöshet. Även då var arbetslösheten påtagligt mycket lägre i gruppen inrikesfödda 25-54 år än för utrikesfödda.
TT