Flera olyckor på hala vägar

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö. Under morgontimmarna rådde det svår halka på flera ställen i landet. Flera olyckor inträffade och en fotgängare omkom när hon blev påkörd av en lastbil på ett övergångsställe i Växjö.

En kvinnlig fotgängare blev tidigt på morgonen påkörd av en lastbil i Växjö och skadades så svårt att hon avled. Olyckan ska ha inträffat på Norrleden vid avfarten till Araby och det är oklart vad som orsakat den. Men halkan är svår i länet, säger Kronobergspolisens presstalesman Robert Loeffel.

– Det har snöat på morgonen, och när det började klarna upp sjönk temperaturen, säger han.

På E 4 mellan Örkelljunga och Markaryd var flera personbilar inblandade i en krock under morgontimmarna.

Olyckan inträffade på den småländska sidan av länsgränsen söder om Markaryd. Det blev endast lindriga personskador.

Kronobergspolisen skriver på sin hemsida att olyckan inleddes med att en personbil fick sladd när den körde om bussen. Bilen brakade in i vajerräcket mellan körbanorna. Två bilar som kom efter lyckades stanna, men sedan kom en fjärde bil och körde in i de framförvarande. Bussen ska inte ha blivit inblandad i krocken, men stannade på olycksplatsen.

Flera trafikolyckor rapporteras från Österlen. Dessutom har en olycka som sätts i samband med halka även inträffat i Osby kommun, uppger trafikredaktionen på Sveriges Radio Malmö.

Den förrädiska halkan orsakade ett antal trafikolyckor i Stockholmsområdet tidigt på morgonen. Tre olyckor inträffade på E 4 - vid Rotebro, Tureberg och vid avfarten mot Märsta.

– Det är lite förrädiskt, det är torrt på en del ställen men halt på andra, framför allt på viadukter och broar, så det gäller att ta det försiktigt, säger Ulf Lindgren vid länskommunikationscentralen.

Även i Västsverige inträffade halkolyckor under natten och måndagsmorgonen. Enligt polisen kan det röra sig om 20-25 olyckor.

– Under natten var det främst norr om Göteborg, på morgonen i hela länet, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

– Det finns dock inga indikationer på att någon person har blivit allvarligt skadad.

TT

Publicerad: