Fortsatt halt på landets vägar

INRIKES

Olyckor. Det är mycket halt på många av landets vägar och SMHI varnar för ishalka i södra Sverige.

I går kväll avlöste larmen varandra och även under natten och morgontimmarna har flera olyckor inträffat.

Klass 1-varningen om plötslig ishalka över stora delar av Götaland utfärdades i går och under kvällen inträffade många olyckor på hala vägar. Utanför småländska Vaggeryd omkom två män när deras bil kraschade våldsamt in i mitträcket på E4 i norrgående riktning. Enligt polisen var det väldigt halt på platsen.

Under morgonen har en kvinna i Norrköping först till sjukhus med nacksmärtor efter en olycka, som kan ha koppling till halkan. I övrigt har natten och den tidiga morgonen varit betydligt lugnare än gårdagen i Östergötlands län då ett tiotal olyckor inträffade på kort tid.

Stannar hemma

– Morgontrafiken är i full gång och hela natten har gått bra, så jag hoppas att det ska gå bättre än i går kväll. Det är ofta just när väglaget förändras som det är som mest kritiskt, men nu har man antingen lugnat ner tempot i trafiken eller så stannar man hemma, säger Thomas Agnevik, pressinformatör vid polisen i Östergötland och Jönköping, till TT.

I Blekinge har en lastbil kanat av vägen och en personbil snurrade in i ett mitträcke på E22. Fler rapporter om trafikolyckor i de sydligaste delarna av landet har börjat komma in till polisen.

Håll avståndet!

– Man bör ha det i åtanke att det är halt ute. Håll avståndet och ha huvudet med er, är pressinformatör Kim Hilds råd till bilisterna.

I Södermanland har en person förts till sjukhus efter en singelolycka på E20 vid tvåtiden i natt. Enligt polisen ska det ha varit glashalt på platsen. Halka verkar också ha legat bakom en kollision mellan två bilar i Skellefteå efter sju i morse.

TT