Publicerad:
Uppdaterad:

Säpoman fick sex år för våldtäkt

Publicerad:
Uppdaterad:

Uppsala. En 49-årig polisman vid Säkerhetspolisen (Säpo) dömdes till fängelse i sex år för grov våldtäkt och övergrepp i rättssak.

Våldtäkten skedde den 20 september förra året i ett fritidshus utanför Uppsala som disponerades av polismannen.

I sin plädering beskrev chefsåklagare Monica Mimer en synnerligen rå våldtäkt som inbegrep analsex, misshandel, frihetsberövande med handbojor och dödsångest och förnedring för offret. Under våldtäkten hade mannen en pistol liggande bredvid sig och detta förstärkte hotet mot kvinnan, enligt åklagaren.

Övergreppet i rättssak bestod i hot mot hennes son som gick ut på att han skulle skada denne så svårt att han blev invalidiserad för livet.

Polismannen har hela tiden förnekat brott.

Uppsala tingsrätt anser att brottens straffvärde är åtta år, men sätter ned straffet till sex år eftersom polismannen vid en fällande dom kommer att avskedas från sitt arbete.

Det är försvårande att kvinnan utsattes för brotten när hon var ensam på en avskild plats med polismannen. Hon hade dessutom anledning att lita på honom eftersom de hade en relation. Domstolen beskriver det våld mannen utövat som "tortyrliknande" och förnedrande.

TT

Publicerad:
Publicerad: