Risk för metaller i ljummet vatten

Livsmedel. Du har säkert hört att man inte ska dricka ljummet kranvatten eller koka pasta med varmvatten direkt från kranen.

Men har du koll på varför denna rekommendation gäller?

När vi lagar mat eller när vi dricker vatten direkt ur kranen är Livsmedelsverket stående rekommendation att vi använder kallvatten.

– Att vi rekommenderar att man inte använder varmvatten är för att varmt vatten lättare kan fälla ut metaller ur ledningarna i fastigheter, säger Christer Johansson, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Det finns olika typer av metaller som kan hamna i våra dricksglas, ett exempel är koppar.

– Koppar är en vanlig metall då det finns mycket kopparledningar i fastigheter. Höga kopparhalter misstänks kunna ge kräkningar eller diarréer, framför allt hos små barn.

Metaller kan även hittas i kallt vatten och Livsmedelsverkets tips är därför att alltid låta det kalla kranvattnet rinna en stund innan du dricker det.

– Det kan vara bra att ha det som vana, speciellt när vattnet har stått stilla över natten. Vi rekommenderar att spola vattnet tills det att man har fått en jämn och kall temperatur. Det kan röra sig om 30-60 sekunder så att man spolar ut det stillastående vattnet, säger Christer Johansson.

TT

Publisert: