Död man utreddes för mordförsök

INRIKES

Brott. I fyra månader utreddes en död man för mordförsök, misstänkt för att ha skjutit mot poliser - trots att polisen visste att han var oskyldig.

– Så här i efterhand... så har det tagit för lång tid att fatta det beslutet, det kan jag bara beklaga, säger förundersökningsledaren Christer Axling till Kalla fakta i TV4.

Den 28-årige mannen sköts i somras till döds av polisen i Bagarmossen i södra Stockholm. Polisen hävdade omedelbart efteråt att mannen själv hade avlossat skott, vilket inte var sant. Först en månad senare dementerades uppgiften. Åklagare och polis skyller fördröjningen på varandra.

Det stod också tidigt klart att mannen varit obeväpnad, även om vittnen uppgivit att han några minuter före dödsskjutningen setts med ett vapenliknande föremål.

Nu pågår en förundersökning mot den polis som sköt ihjäl 28-åringen, men länge pågick alltså en utredning om mordförsök riktad mot den döde. Inte förrän i oktober lades den ned.

– Vi hade nog kunnat skriva av utredningen efter ett par veckor, tillstår en polisinspektör i Kalla fakta under ett telefonsamtal med mannens mor.

Ett nytt vittne till dödsskjutningen framträder också anonymt i tv-programmet. Kvinnan säger sig ha sett hur polisen stoppar mannens bil, hur han sedan kliver ur och "sätter händerna i vädret", som för att visa sig obeväpnad.

– Han håller inte i någonting, säger vittnet.

TT