Dags att gräva ner vårfröjden

Trädgård. Det är hög tid att förbereda vårens grönska. Skynda dig att gräva ned lökarna innan tjälen kommer. Men akta dig så att trädgårdens oinbjudna gäster inte kalasar upp blommorna.

– Rådjuret är det stora problemet. Det gäller att hitta lökar de inte går på, säger Gunborg Mattsson, lökexpert och trädgårdsmästare i Huddinge sedan 40 år tillbaka.

Krokus, scilla - eller kanske narcisser? Det finns otaliga höstlökar att välja mellan, men vänta inte. Nu ska de ner i jorden.

– Alla smålökar ska ner så tidigt som möjligt, liksom narcisser. Det har ju varit milt så det går fortfarande bra. Tulpaner går däremot bra att sätta ända fram till jul.

Något att se upp med är dock rådjur, fåglar, harar och sorkar som gärna kalasar på lökväxterna. Krokus verkar vara en delikatess, liksom späda outslagna tulpaner. Men den som planerar smart kan ändå få ha sina blommor kvar.

– Det finns rådjurssäkra sorter och arter. Påskliljor och narcisser, hela släktet av allium och vildarter av tulpaner kan klara sig bättre, säger Mattsson och nämner en rad olika husmorstips att ta till - från vitpeppar och vitlök till mänskligt urin.

– Nu har det kommit ett biologiskt medel baserat på fårfett som man kan spreja på. Rådjuren tycker inte om lukten, och man kan ha det på allt i trädgården.

TT

Publisert: