Löfven: Lyssna på Obama

Politik. Statsminister Stefan Löfven tycker att kritiker av regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd borde låna ett öra till den amerikanske presidenten Barack Obama.

– När USA:s president säger att vi har mycket att bidra med så tycker jag att vi i Sverige ska lyssna till det, säger Löfven på en pressträff på den svenska ambassaden i Washington.

Obamas beröm till de nordiska länderna vid toppmötet här är ett bevis, menar Löfven, för att Sverige visst kan påverka mycket i säkerhetsrådet om Sverige lyckas med att få en plats.

– Då vore det konstigt om vi själva säger att vi inte kan påverka eller har något att tillföra, säger Löfven.

Uppfylld av besöket

Löfven har dock ingen aning om hur USA:s FN-ambassadör kommer att rösta i juni. Det avslöjar ingen av de permanenta medlemmarna i förväg.

Statsministern är uppfylld av besöket, toppmöte och tillhörande ståtlig, stor middag.

– Det är ingen tvekan om att han företräder en syn på samhället som vi står för och som jag kallar den svenska modellen, säger han.

Statsministern avslöjar att han hade ett långt samtal med USA:s första dam, Michelle Obama, på middagen.

– Vi talade om polariseringen i USA och riskerna med det, säger Löfven.

Svårare med Trump

Statsministern tror att både förhandlingarna om frihandelsavtal mellan EU och USA och klimatarbetet blir svårare om Donald Trump skulle väljas till Obamas efterträdare i höst.

– Om USA väljer en president som inte ens ser klimathotet som ett faktum är det mycket svårare att prata lösningar som måste beslutas för att rädda miljön och hålla nere uppvärmningen.

Obama är enligt Löfven, som danske statsministerkollegan Lars Lökke Rasmussen sade i sitt middagstal, den bäste amerikanske president Europa har haft. Men den svenske regeringschefen är också en stor beundrare av Robert F Kennedy, presidentkandidat 1968 som mördades och ligger begravd på Arlingtonkyrkogården i Washington.

– Han har betytt mycket för mig. Jag var elva år när han dog, för mig kändes det som om ett stort hopp försvann. Jag läser fortfarande hans tal, jag har inspirerats av honom, säger Löfven som lade en krans på hans och brodern John F Kennedys gravar, och även på den okände soldatens grav.

TT

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN