Vänsterpartiet

V: Stoppa vinst i flyktingmottagande

INRIKES

Umeå. Vänsterpartiet vill stoppa möjligheterna för privata företag att göra vinster på att hyra ut asylboenden.

Partiet vill att ett statligt fastighetsbolag ska ta över ansvaret för att bygga om och bygga nytt så att det finns bra boenden för flyktingar som kommer.

– I dag gör privata lycksökare stora vinster på att driva asylboenden, säger partiledaren Jonas Sjöstedt på en pressträff inför sitt sommartal i Umeå.

V vill också avskaffa systemet med etableringslotsar för dem som kommer till Sverige och ge kommunerna ansvaret för de uppgifterna.

Förutom att V vill åt det "privata vinstintresset" hävdar partiet att förslagen också är ett sätt att få bort oseriösa aktörer som hyr ut undermåliga lokaler och bedriver dålig verksamhet.

Vänsterpartiet hävdar att det inte behöver bli dyrare om staten tar över ansvaret helt, genom det redan existerande statliga Sbo AB, och köper in och anpassar och bygger nytt för att ha bostäder för mottagandet av flyktingar.

– Vi tror att kostnaden blir lika som i dag, skillnaden blir att många miljoner som nu blir privata vinster kan gå till värdigare och bättre mottagande, säger Jonas Sjöstedt.

TT: Men behoven (av bostäder) har ju skiftat så mycket mellan åren. Blir det inte väldigt dyrt för staten att hålla en konstant beredskap?

– Man måste ha en grundberedskap som gör att man har bostäder för de flesta som man tror kommer. Sedan kan man behöva söka tillfälliga lösningar vid stora flyktingströmmar. Men att som i dag vara helt beroende av privata aktörer, som ibland håller usel kvalitet, det är inte rimligt, säger Sjöstedt.

Sbo AB bör omgående få ett uppdrag för att på tre år bygga 3 000 lägenheter i moduler, anser V.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes

/

Vänsterpartiet

ÄMNEN I ARTIKELN

Vänsterpartiet

Jonas Sjöstedt