Inrikes

Grupptryck skapar dåliga nätvanor

INRIKES

Ungas nätvanor. Grupptryck anges som viktigt skäl till att två av tre brittiska barn gjort något olämpligt på nätet. Det gäller till exempel att lägga ut filmer och videor på sig själva, skriva otrevliga saker om andra eller besöka olämpliga nätsajter, rapporterar BBC News.

Mer än hälften av de 2 000 tillfrågade barnen i åldrarna 11-16 år har gjort något på nätet som kan betecknas som riskabelt eller "antisocialt". Nästan hälften säger sig ha tittat på saker på nätet som föräldrarna inte velat att de skulle se.

I den äldsta åldersgruppen, 14-16 år, svarar 72 procent att de har erfarenheter av eller bevittnat nätmobbning.

Att nätmobbning är ett stort problem även i Sverige har bekräftats av flera undersökningar på senare år. Organisationen Friends nätrapport från 2014 visade att en tredjedel av barnen blivit kränkta via mobil, dator eller surfplatta. Värst utsatta var tjejerna mellan 13-16 år där en majoritet uppgav att de kränkts i sociala medier.

– Grupptryck är absolut en faktor som påverkar både på och utanför nätet. Det finns en etablerad kultur på nätet som handlar om att man snabbt ska ge igen för påhopp. Vi har frågat barn som blivit kränkta och gett igen om det hjälpte, men det tycker få, säger Olle Cox, nätexpert på Friends.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes