Tufft ta sig fram i vit fjällterräng

Publicerad:
Uppdaterad:

Friluftsliv. Kalendern säger midsommar. Men i stora delar av fjällkedjan liknar det fortfarande mest vinter. Fjällvandrare gör klokt i att ha en plan B, för stora snöfält och smältvatten kan ställa till det.

I Västerbottens- och Norrbottensfjällen är det 300 procent mer snö än vad det brukar vara så här års, enligt SMHI:s beräkningar. Det är sannolikt inte vad långväga besökare väntat sig.

– Vi vill inte skrämma iväg folk, men det är speciella förhållanden och fjällvandrare bör ha både en plan B och en plan C. Det kan bli nödvändigt att vända, säger Eva Oskarsson vid länsstyrelsen i Norrbottens fältenhet.

Utmaningarna kan bli ännu större om snösmältningen snabbt tar fart.

– Blir det varmt och regnigt kommer det att bli ganska besvärligt i vissa områden. Det blir snabbt ett högt vattenflöde och småjokkar som man normalt kan vada blir farliga, säger Jan Stuge, också han vid fältenheten.

Rutten snö

En hel del vandrare är ändå ute längs Kungsledens nordligaste del, alltså från Abisko och söderut.

– Många går på snöskor men vårsnön börjar bli så rutten att det kan vara jobbigt ändå, säger Eva Oskarsson.

Många dagsetapper längre söderut, kring Adolfström i Arjeplogs kommun, är det lika vitt på kalfjället.

– Vi kan inte minnas när det senast var så mycket vitt den här tiden på året. De som tänkt komma veckan efter midsommar för att vandra Kungsleden avråder vi faktiskt, säger Kjell Johansson, verksam i familjens helikopter- och turistverksamhet.

Snö till taket

I Vindelfjällen i Västerbotten rapporteras också om stora sammanhängande snöfält. I Jämtlandsfjällen är de inte lika stora, men det är fortfarande vinterföre ovan 1 000-metersnivån. Vid Gåsens fjällstuga, på 1 100 meters höjd, nådde snön nästan upp till taket när stugvärdarna kom dit i veckan, berättar Erik Gardfall, driftchef vid Svenska Turistföreningens fjällstugor i Jämtland och Vindelfjällen.

– Det går att ta sig fram i högre terräng, men man ska vara observant på stigarna eftersom de rösade markeringarna kan vara dolda av snön. Man ska också vara beredd på att man kan trampa igenom när man går på ett snöfält, och riskera att bli blöt. Men i lägre terräng, som kring Vålådalen, är det helt bart, säger han.

TT

Publicerad: