Merkel vill ha nytt asylsystem i EU

INRIKES

Asylregler. Tysklands förbundskansler Angela Merkel vill skrota EU:s asylregler och tvinga alla medlemsländer att dela på ansvaret för asylmottagningen. Utspelet gillas av den svenska regeringen.

I ett tal vid ett valmöte i Bremerhaven förklarade Angela Merkel att hon vill ersätta den omstridda Dublinförordningen.

– Europa behöver ett nytt system för asylsökande eftersom nuvarande regler inte längre fungerar, sade hon enligt Reuters.

Enligt Merkel bör EU-ländernas storlek och ekonomi avgöra hur asylsökande fördelas inom unionen i ett nytt system.

"Måste göra saker man inte vill"

– Det är ett intressant förslag. Vi måste hitta modeller där vi fördelar ansvaret på ett bättre sätt, säger migrationsminister Morgan Johansson (S) efter ett seminarium i New York med FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Jag tycker att det är bra att Merkel så tydligt väcker den här frågan.

TT: När liknande tankar om att fördela ansvaret för asylmottagningen har kommit tidigare har motståndet varit massivt i flera EU-länder.

– Ja, men ibland måste man göra saker man inte vill.

Tyskland och Sverige tar i dag tillsammans emot nästan hälften av alla asylsökande till EU - och förra året fick Sverige drygt tre gånger så många asylsökande per capita som Tyskland.

– Då är det inte långsiktigt hållbart. Just nu är det ett system som inte fungerar, säger Morgan Johansson.

Stöd från FN

Att just Angela Merkel, en av de verkliga tungviktarna på EU-arenan, nu föser upp frågan på agendan tror den svenske migrationsministern är en viktig signal. Merkels utspel fick också direkt stöd av FN:s flyktingskommissarie António Guterres under fredagens seminarium i New York.

– Jag satt med Guterres som fick frågan om Merkels förslag och han är också positivt inställd. Han har länge kritiserat Europa för att inte ta sitt ansvar, säger Morgan Johansson.

TT