Inrikes

FP föreslår "självkvotering"

INRIKES

Stockholm. Folkpartiet vill lagstifta om jämnare könsfördelning i bolagsstyrelser. Men kvotering är det inte tal om, enligt jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, möjligen "självkvotering".

"Ett märkligt förslag", tycker Svenskt Näringsliv.

I förslaget som presenterades på DN Debatt föreslår FP att den del av bolagskoden som handlar om att näringslivet ska eftersträva jämställdhet omvandlas till lag. Dessutom vill partiet precisera diskrimineringslagens bestämmelser om aktiva åtgärder och att bolag ska sätta delmål för andelen män och kvinnor i styrelsen.

Men Nyamko Sabuni vill inte kalla det för kvotering.

– Jag är emot lagstiftad kvotering där någon utomstående kommer in och talar om för ett företag att de ska ha en kvinna i toppen. Målen ska sättas upp utefter företagens verksamhet, analys och förmåga. Jag ser inga problem med att sätta upp egna mål för hur många kompetenta kvinnor man ska få in i sina egna ledningsgrupper, men det ska inte komma ifrån mig.

TT: Du säger att företagen kommer att krävas på att sätta upp dessa delmål, men då kommer ni ju indirekt att kräva att företagen ska göra en kvotering?

– Ja, kalla det kvotering om du vill. Vad jag säger är att staten inte ska lagstifta om kvotering, men du kan kalla det för en självkvotering inom företagen.

Svenskt Näringsliv är kritiskt till förslaget.

– Jag har tidigare sett Sabuni som en person som tydligt har försvarat äganderätten, alltså företagarens rätt att styra och leda sitt företag. Men nu ser vi plötsligt en politisk klåfingrighet där man vill in och ändra i detta, säger Carina Lindfelt, chef för Svenskt Näringslivs arbetsmarknadsavdelning till TT.

– Vi kan givetvis inte vara positivt inställda till en tvingande lagstiftning. Absolut inte. Det är ett märkligt förslag.

Enligt Svenskt Näringslivs statistik jobbas det aktivt med jämställdhetsfrågor ute på företagen. Svenskt Näringsliv föredrar att prata med företagen framför åtgärder som dem som Sabuni föreslår.

– När jag pratar med företagen visar de tydligt att dessa frågor är viktiga för dem. De vill vara attraktiva arbetsgivare och detta är en högaktuell fråga, säger Carina Lindfelt.

Miljöpartiets jämställdhetspolitiska talesperson Gunvor G Ericson, kallar förslaget ett steg i rätt riktning, men säger att det är otydligt.

– Det är välkommet att Nyamko Sabuni äntligen inser att det behövs lagskärpningar, men frågan är vad det i praktiken betyder.

Förslaget kommer från Folkpartiets ledning. Sabuni hoppas att få med sig resten av Alliansen på förslaget.

– Moderaterna har ju röstat om att de vill kvotera, i det här fallet får de ju lite bättre förslag att jobba utifrån. Jag vet att Centerpartiet är emot kvotering, precis som vi i FP har varit, det här ger dem möjlighet att göra någonting som inte handlar om kvotering men som säkrar att kompetensen kommer till användning.

TT: Så du gillar inte kvotering, men du tror att de som gillar kvotering ändå kommer att gilla ditt förslag - trots att du säger att det inte handlar om kvotering?

– Ja, det utgår jag ifrån. Det innebär ju ändå att vi ser till att företagen på ett mer effektivt sätt och kontrollerat av lag jobbar på det sätt som de själva tycker att de ska jobba.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes