Inrikes

Ny bottennivå för S hos Synovate

INRIKES

Stockholm. Socialdemokraterna når en ny bottennivå i Synovates decembermätning för Dagens Nyheter. S får 24,2 procent, minus 0,9 procentenheter. De fyra partierna i den borgerliga regeringsalliansen når tillsammans 51,3 procent, men Kristdemokraterna hamnar under riksdagsspärren efter att ha tappat 0,5 procentenheter.

De tre rödgröna partierna når 42,7 procent ihop: MP ökar 1,4 procentenheter till 12,2 procent och V ökar till 6,3 procent.

SD växer något och når 5,5 procent.

– Vi ser fortfarande ingen vändning. Det var en bottennotering förra gången och nu har det ytterligare sjunkit lite grand, även om förändringen ligger inom felmarginalen, säger Karin Nelsson, vd på Synovate, till DN om det rekordlåga stödet för S.

Hon konstaterar att det inte går att veta var den egentliga botten för Socialdemokraterna ligger.

– Det är fortfarande väldigt mycket fokus på Håkan Juholt som person, även om det också varit diskussioner om politiska sakfrågor som mobilnätens täckning under mätperioden.

Moderaterna backar något till 35,7 procent i undersökningen, men M är ändå något mer än tio procentenheter större än Socialdemokraterna. Centern tappar 0,9 procentenheter och hamnar på 5,4 procent.

– Om det har funnits en Annie Lööf-effekt så har den avstannat, säger Karin Nelsson till DN.

Folkpartiet klättrar något i mätningen till 6,5 procent.

Synovate gjorde 1 924 telefonintervjuer under den 1-14 december.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes