Många fingrar gör påskägg snuskigt

Stockholm. Se upp med godisskålar och påskägg där många små fingrar tidigare kan ha varit. Annars kan påskfirandet sluta i magsjuka.

I påsktider bjuds det då och då på plockgodis i butikerna.

– Jag tycker inte att det är speciellt lämpligt att man har påskägg eller skumgodis liggande så att vem som helst kan vara där och pilla. Ska man bjuda på något anser jag att det ska vara i papper, säger Kjell-Olof Hedlund, som tidigare var chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet, men numera är pensionär.

Det är just pillandet som är ett bekymmer, enligt Hedlund.

– Man tar på det man själv inte kommer att äta upp. Kanske har man varit på toaletten så att man har bakterier eller virus på händerna, säger han och tillägger att vi fortfarande är kvar i vinterkräksäsongen.

Ett annat exempel är de lägre hyllorna för lösviktsgodis.

– Jag måste erkänna att jag äter det själv. Men ibland tänker jag, är det här så smart egentligen. För de ligger ju i barnhöjd, säger Hedlund som tror att det främst är den yngre generationen som orsakar problemen.

Något sjukdomsutbrott har inte kunnat spåras till en enskild godisskål i butik, vad han vet, men han misstänker att det kan leda till en typ av "diffus smittspridning" som kan förlänga säsongen för exempelvis vinterkräksjukan.

TT

Publisert: