Biskop välkomnar begränsade SD-framgångar

Publicerad:
Uppdaterad:

Kyrkovalet. Sverigedemokraterna ökade i kyrkovalet, men inte lika mycket som partiet hade hoppats på.

Det gläder biskopen i Uppsala stift, Ragnar Parsenius.

– Min bedömning är att stödet i kyrkan är svagare än de trott och att många andra mobiliserat för att driva normala partiers och nomineringsgruppers linje, säger han till TT.

Sverigedemokraterna gick visserligen från 6,0 till 9,2 procent jämfört med det senaste valet 2013, men uppgången var samtidigt väntad med tanke på hur partiet vuxit. Förhoppningen fanns att bli ännu större i samband med en storsatsning från partiet, såväl ekonomiskt som när det gäller antalet kandidater.

Partiets kyrkopolitiske talesperson Aron Emilsson sa till exempel till TT inför valet att "En målsättning är att fördubbla oss" och partiledaren Jimmie Åkesson i en annan intervju med tidningen Dagen sa att: "vi ska ta över".

En seger

På frågan om Ragnar Persenius nu ser resultatet som en seger för Svenska kyrkan och de värdegrunder som kyrkan står för, säger han:

– Ja, det gör jag. Det är väldigt ovanligt att en biskop kommenterar en enskild nomineringsgrupp, men med tanke på hur man även från partiledningen gått ut och sagt vad man ska göra med kyrkan så måste även en biskop säga ifrån.

TT: Och vad är det du vill säga ifrån mot?

– Dels anser man inte att kyrkan ska vara ute som opinionsbildare i samhället, samtidigt partipolitiserar man kyrkan mer än alla andra. Sedan handlar det om att göra svenska kyrkan till en "svensk kyrka". Någon sådan har aldrig funnits utan kyrkan är till sitt väsen en världsvid kyrka som även finns i vårt land.

TT har sökt partiledaren Jimmie Åkesson gällande valresultatet samt Ragnar Parsenius uttalande, dock utan resultat.

Aron Emilsson, kommenterar valresultatet:

– Det var många som hade hoppats på en rejäl framryckning, och att vi skulle kunna utmana Socialdemokraterna om att vara den dominerande kraften inom kyrkan, men jag ser det som väldigt glädjande att vi gått fram till ungefär tio procent.

S blev störst

Valresultatet är nu preliminärt då alla förtidsröster inte hunnit räknas, ett definitivt valresultat väntas först vid månadsskiftet september/oktober.

Flest röster får Socialdemokraterna (30,5 procent) och Partipolitiskt obundna (17,2 procent) när nästan alla 2 153 valdistrikt redovisats.

Centern ökar från 11,9 till 13,9 procent, medan Borgerligt alternativ ser ut att tappa cirka 4 procentenheter till 8,7 procent.

Helt klart är i alla fall att valdeltagandet nu nådde sin högsta siffra sedan 1950.

– Det känns helt fantastiskt att ha ökat så mycket. Vi kommer att närma oss ett valdeltagande på en miljon människor, säger kyrkovalledaren Anki Bondesson

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN