Terrorskäl bakom fortsatt gränskontroll

INRIKES

Gränskontroller. Tyskland och Danmark fortsätter med sina gränskontroller till åtminstone i maj nästa år.

I Sverige fortsätter regeringen att avvakta.

– Jag har sett vad Danmark säger och jag vet också att Tyskland är på väg med motsvarande. Vi är inte färdiga med den processen än för svensk räkning, men å andra sidan löper ju inte den tiden ut förrän i november, så vi har tid på oss, säger justitieminister Morgan Johansson (S) på väg in till torsdagens EU-möte i Luxemburg.

Formellt löper de svenska gränskontrollerna ut den 11 november. Ska de fortsätta måste regeringen ange ett annat skäl än tidigare, eftersom EU-kommissionen rakt av meddelat att någon fortsättning med anledning av flyktingkrisen inte längre kan accepteras.

"Kan inte blunda"

Danmark meddelade redan i onsdags att man tänker hålla kvar sina kontroller, med hänvisning till "allvarliga terrorhot".

"Även om vi nu upplever lägre inrese- och asylsiffror i Danmark måste vi dessvärre konstatera att det fortsatt stort tryck på Europas yttre gränser. Samtidigt kan vi inte blunda för det allvarliga terrorhotet mot Danmark", sade utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg i ett uttalande.

Den danska förlängningen löper nu till den 12 maj nästa år.

"Dramatiska attacker"

På torsdagen följde Tyskland efter. Kontrollerna ska fortsätta i sex månader till längs gränsen mot Österrike och på flygningar från Grekland, meddelade inrikesminister Thomas de Maizière i ett uttalande.

"Tyskland och andra EU-länder har utsatts för dramatiska terrorattacker", heter det bland annat från de Maizière, enligt nyhetsbyrån AFP.

EU-kommissionen bekräftar att man brevledes informerats av länderna, men ger ännu inga besked om man anser att nödvändiga krav uppfylls.

– Vi håller på att analysera de här meddelandena för att kontrollera om de respekterar reglerna, säger Natasha Bertaud, taleskvinna för EU-kommissionen, på en presskonferens i Bryssel.

Luxemburg, TT:s korrespondent