20-åring anhållen för dubbelmordet

INRIKES

Brott. En 20-årig man har anhållits misstänkt för dubbelmordet i skogarna utanför Hudiksvall där en man och en kvinna dödats.

Den misstänkte tycks inte ha känt offren.

– Det är helt ofattbart, säger en granne till TT.

Den 20-årige mannen är på sannolika skäl misstänkt för mord. Han greps i samband med att han själv sökte sjukhusvård för skador.

– Det verkar inte finnas någon relation mellan den misstänkte och offren. De tycks inte ha känt varandra, säger Christer Sammens, åklagare och förundersökningsledare.

20-åringen har förhörts under dagen. Han är inte känd av polisen sedan tidigare.

– Vi har haft ett förhör och han har förnekat brott, säger Jan Nyman, den misstänkte mannens advokat.

Han vill inte lämna några ytterligare kommentarer.

Starkare misstankar

Enligt förundersökningsledare Christer Sammens stärktes misstankarna under det första förhöret, men polisen ser ännu inget motiv till dådet.

– Vi har en viss uppfattning, men inget klart motiv ännu. Ofta finns det ett hämndmotiv eller svartsjuka bakom, men något sådant ser vi inte här, säger han.

TT: Ser ni det som ett vansinnesdåd?

– Ja, det finns saker som kan peka åt det hållet.

Den misstänkte mannen har tidigare haft kontakt med psykiatrin.

– Det kan ha relevans. Hans psykiska status kan ha haft betydelse säger Christer Sammens.

TT: Letar ni efter fler eventuella gärningsmän?

– Vi har ingen anledning att misstänka att det finns fler gärningsmän.

Avled på platsen

De påträffade offren är en 62-årig man och en 71-årig kvinna. Spår på platsen fick polisen att misstänka att gärningsmannen flytt in i den täta skog som omger bostaden, knappt 14 kilometer norr om Hudiksvall.

Under fredagen har polisen sökt i det bitvis svåråtkomliga området med hjälp av en helikopter och enheter från nationella insatsstyrkan. Bland annat hittades blodspår i terrängen.

– Vi har indikationer på att gärningsmannen kan ha skadad sig, sade Mikael Hedström, presstalesperson på polisen i Gävleborg till TT tidigare under dagen.

Larmet kom till polisen klockan 22.18 på torsdagskvällen. Polisen uppger att en person larmat 112 om att det varit bråkigt vid en fastighet i området. När polisen kom till huset hittades mannen och kvinnan svårt skadade. Trots återupplivningsförsök gick deras liv inte att rädda och de avled på platsen.

De döda var boende i området, men vilken slags relation de hade vill polisen inte uttala sig om.

Skulle träffas på julafton

En granne som TT varit i kontakt med och som vill vara anonym säger att han är chockad över det inträffade.

– Jag träffade dem senast under eftermiddagen och vi skulle umgås i morgon på julafton, äta och prata lite, men nu blir det inget med det. Det är helt ofattbart att det här har hänt, säger han.

Under natten evakuerade polisen boende i området. De fick tillbringa natten på hotell inne i Hudiksvall.

– Jag såg en helikopter som stod och hovrade och plötsligt kom en massa polisbilar. Jag har inte varit med om något liknande på 30 år. Nu är det helt avstängt och ingen får komma in. Jag är inte orolig själv, men det är obehagligt. Man tror att man bor så tryggt i skogen och så händer det här, säger grannen.

TT