Livstidsdomar i kidnappningsmordet i Gävle

INRIKES

Brott. Hovrätten fastställer livstidsdomarna mot fyra av de sex åtalade för det uppmärksammade kidnappningsmordet på en 23-årig man i Gävle.

Sammanlagt döms sex personer för inblandning i mordet.

Av de fyra personer som nu får sina livstidsdomar fastställda finns bland annat den 34-årige man som av hovrätten för nedre Norrland pekats ut som drivande bakom mordet.

Hans ex-fru, en 24-årig kvinna som i tingsrätten dömdes till livstidsfängelse för mord, får sänkt straff. Hovrätten dömer henne i stället till 18 års fängelse för medhjälp till mord. Det ändrade straffet beror till stor del på att kvinnan inte ska ha befunnit sig på mordplatsen när brottet begicks, skriver hovrätten i domen.

Även en man som var under 21 år vid mordtillfället får sitt straff sänkt, från 14 till 12 års fängelse.

Det var i april förra året som en 23-årig man kidnappades i centrala Gävle och fördes bort i en bil av flera personer. Några dagar senare hittades hans kropp i en bäck i ett skogsparti i Njurunda, söder om Sundsvall.

Åklagaren hävdade under rättegången att det fanns ett hedersmotiv bakom mordet. Den mördade mannen hade en hemlig relation med den dömda kvinnan medan hon fortfarande var gift.

TT