HD prövar vattenfråga i Blekinge

Publicerad:

Hälsa. Vilken lag ska tillämpas i skadeståndsprocessen mellan PFAS-föreningen och det kommunala vattenbolaget i Ronneby? Blekinge tingsrätt skickade vidare fråga till Högsta domstolen (HD) och nu har det beviljats prövningstillstånd för att avgöra om produktansvarslagen kan tillämpas i fallet, rapporterar P4 Blekinge.

Omkring 170 personer i Kallinge och Ronneby har stämt det kommunala bolaget Ronneby Miljö och Teknik (Miljöteknik) för att dricksvattnet i flera år har varit förorenat med den numera förbjudna kemikalien PFAS. Men innan en domstol kan ta ställning till om Miljöteknik har ett skadeståndsansvar eller inte ska det alltså fastslås vilken lag som ska tillämpas.

PFAS-föreningen ser beskedet från HD som glädjande.

"Det är ju ett tecken på att frågan är av mycket stor vikt inte bara för oss drabbade här i Ronneby, utan även för resten av svenska samhället. Detta är ju en viktig fråga för alla i Sverige som konsumerar dricksvatten. Detta är ytterligare ett steg i rätt riktning för oss drabbade", säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen, i ett pressmeddelande.

TT

Publicerad: