UD mörkade dokument om FN-kampanj

INRIKES

Politik. Återigen är utrikesdepartementet (UD) i blåsväder på grund av sitt sätt att sköta sekretessen - och missköta öppenheten.

I över ett år använde UD och Sveriges representation i New York ett parallellt datasystem vilket gjorde att allmänheten aldrig fick en chans att ta del av nästan 900 sidor med information om regeringens kampanj för en plats i FN:s säkerhetsråd, avslöjar Dagens Nyheter.

Arbetsgruppen bakom FN-kampanjen var klar i oktober 2016. Men dokument från det parallella systemet arkiverades inte.

I andra ärenden har UD redan fått kritik från riksdagens konstitutionsutskott (KU) och justitieombudsmannen (JO) för bristande öppenhet.

– Det visar att rutinerna inte har satt sig, det kan inte gå långa tider innan man hanterar saker. Och det man bekymrar sig över är ju om det hade blivit gjort om DN inte hade granskat det, säger KU-ordföranden Beatrice Ask till tidningen.

KU håller på att granska UD:s hantering av allmänna handlingar efter uppgifter om missbruk av sekretesstämpeln. I samband med granskningen har det också upptäckts att UD slarvat bort flera hundra handlingar om Sveriges relationer till internationella organisationer.

– Det måste bli slut på följetongen med ett utrikesdepartement som anser sig kunna strunta i grundlagen, säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke till DN.

TT